'Bedelli Askerlik' in Adı Bile Yetti

Yıllardır Türkiye'nin gündeminden düşmeyen bedelli askerlik, her iktidar döneminde kamuoyundan gelen talepler doğrultusunda tartışmaya açıldı, askerin kesin karşı tavrı nedeniyle uygulamaya geçirilemedi.

Bunun tek istisnası ise 1999 depreminin yaralarının sarılması amacıyla Genelkurmay Başkanlığı'nın talebiyle bir kereye mahsus verilen izin oldu.

Askerin bedelli askerlik uygulamasına karşı çıkmasının bir kaç nedeni var. Temel neden, terörle mücadele sürerken, parası olana askerlik yolunu kapatan bir düzenlemenin kamuoyunda ve silahlı kuvvetlerde yaratacağı moral etki.

Diğer neden asker açığı tehlikesi. Her celp döneminde silahlı kuvetlerin belli sayıda askeri silah altına alması gerekiyor. Bu yaklaşık 100 bin rakamına karşılık geliyor. Saklı, bakaya ya da kaçak durumda olanlara bir de bedelliler eklendiğinde, bu kez açık ortaya çıkıyor.

Bedelli askerlik son günlerde yine gündemde. Gazeteciler Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a katıldığı bir televizyon programında sorunca Arınç, şahsi görüşü olarak bedelli askerlik uygulamasının olması gerektiğini ancak hükümet adına bunu söyleyemeyeceğini dile getirdi.

Ardından konu Başbakan Erdoğan'a soruldu. Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında Başbakan'a sorulan sorulardan biri Türkiye'de binlerce genci ilgilendiren bedelli askerlik üzerineydi.

Bedelli askerlikle ilgili çok sayıda mail geldiğinin belirtilmesi üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi:

''Bu mailleri bence bir klasöre koysanız da bunu Silahlı Kuvvetlere gönderseniz çok isabetli olur veya Milli Savunma Bakanlığımıza. Milli Savunma Bakanı'mız ve Genelkurmay Başkanı'mızla bu konuyu tekrar, bir daha müzakere ederiz.''

Konuyla ilgili kişisel görüşünün sorulmasına karşılık da Erdoğan, ''Detaylarını bir görüşmem lazım. Detayları noktasında gerekli bilgi ve değerlendirmeyi yapmadan böyle bir açıklama yaparsam bu yanlış olur'' diye konuştu.

Erdoğan, bu açıklamasıyla bedelli isteyenleri Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na mesaj yollamaya çağırdı.

Gönül: Erdoğan isterse olur

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre ise, Başbakan Erdoğan’ın sürpriz çıkışının ardından dün de Ak Parti grup toplantısında milletvekilleri Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den bedelli askerliğin çıkarılmasını istedi.

Taleplere kapıyı kapatmayan Gönül, “Söz Başbakan’da. O ne derse onu yaparız” yanıtını verdi.

Başbakan’ın bedelli askerlik konusuyla ilgili sözlerine yorum yapmak istemeyen Gönül, gülerek, “Görüşümü vermeyeceğim. Ben de Başbakan’ın sözlerini dinledim. Sayın Başbakan’ın konuştuğu yerde bizim konuşmamız olur mu? Yorum yok. No comment. Benimle görüşünce düşüncelerimi ona söylerim” diye konuştu.

Meclis'te yankı buldu

Bu iki açıklamanın ardından bedelli askerlik bekleyenlerde yeni bir heyecan başladı. Konu Meclis'te de yankı buldu. Öneriye karşı çıkanlar da destekleyenler de var.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, "Ben kişisel olarak çok soğuk bakıyorum. Benim de çocuğum var ama soğuk bakıyorum. Yani fakir fukaranın çocuğu ölecek diğeri ölmeyecek, yok öyle bir şey" dedi.

MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi "MHP'nin bedelli askerlik gibi sulandırılmış askerlik modlleriyle ilişkisi yok. Biz anayasa çerçevesinde tek tip askerlik yapılmasını istiyoruz: Bedelli askerliğe daha önce karşı çıktık. Bundan sonra da çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa ise "Bedelli askerlik yapılmalıdır, mutlaka getirilmelidir. Buna ihtiyaç da vardır ama bedelli askerlik yapan vatandaşlarımızın ödediği ücretlerden hiç olmazsa hakkaniyet sağlanması için bedelsiz askerlik yapanlara bir imkan sağlanmalı diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

Editör: TE Bilişim