Bakan Yıldırım Çağrı Merkezlerini Uyardı
 
İSTANBUL - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, çağrı merkezlerinde bekleme sürelerinin uzamasında bir iyiniyet olmadığını farkettiklerini belirterek, ''Çağrı merkezlerini, aboneleri çok fazla telefonda abur cubur laflarla tutarak ilave para kazanma aracı olarak kimse görmesin. Bunu yapmaya devam ederlerse, bunun bedeli ağır olur'' dedi.

Yıldırım, Dijital fikir yarışması ''Webstar Türkiye''nin ödül töreninde yaptığı konuşmada, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan yakınsama ile iletişim otoyollarında ses, video, görüntü, bilgi gibi farklı içeriklerin akışının gerçekleştiğini ve bu içeriklere farklı mecralardan ulaşılabildiğini, bu durumun düzenleyici kurumların alanları konusunda karışıklıkların oluşmasına da neden olduğunu anlattı.

Yıldırım, ''RTÜK, BTK, Rekabet Kurumu başka başka şeylere bakıyor. Bunların da mücadeleleri artık bir ölçüde manasız hale geliyor. Yeni bir yapılanma... Bu sektörün en önemli sorunu, teknolojilerin gelişmesine, zihniyet ve mevzuat değişimi ayak uyduramıyor. Yaşayarak göreceğiz, başka çaresi yok'' şeklinde konuştu.
 
Sektörün kanununu yenilediklerini hatırlatan Yıldırım, ''Ama şimdi görüyoruz ki yenilediğimiz kanunda bile ihtiyacımızı karşılamayacak hususlar meydana geldi. Bu, alanın özelliğinden kaynaklanıyor. Bunları da güncelleştireceğiz, geliştireceğiz'' dedi.
Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir site 'bizi kapatıyorlar' diye bir süreden beri yaygara yapıyor. Bizim kimsenin işinde, gücünde, ticaretinde gözümüz yok. Kimsenin gelişmesine de bir diyeceğimiz yok, ama bizim diyeceğimiz birşey var; bir yerde faaliyet gösteriyorsanız, istediğiniz kadar büyük olun, bırakın bir firmayı isterseniz başka bir ülke olun, dünyanın süper gücü olun, buranın kanunu nizamı neyse ona uymak zorundasınız. Burada usuller belli.

Burada bir kötü niyet var. Artık bunu reklam aracı olarak kullanmaya başladı. Bu da canımızı sıkıyor. Başka memleketlerde, İsrail'de ne yapıyorsa, burada da onu yapsın. Başka birşey istemiyoruz. Buraya kaydolacak, buraya ait bir içerik hazırlayacak. Biz adresi tanıyacağız. Parayı burada kazan, vergiyi burada verme, böyle birşey yok. Bu ülkede iş yapıyorsan, bu ülkeye bir katkın olacak.

Maalesef çeşitli mecraları kullanarak kendi reklamlarını yapıyorlar, haksız hukuksuz kazançlarını yürütmeye çalışıyorlar.''

Bakan Binali Yıldırım, ''İki tane kanun çıkardık Ar-Ge için. Birini Maliye Bakanlığı yürütüyor, birini Ulaştırma Bakanlığı. Maliye Bakanlığındaki daha ziyaret kurumsal Ar-Ge faaliyetleri için. Bizimki ise hem bireysel hem kurumsal. Bunun da yakında uygulamasına başlayacağız. Bu ülkede katma değer üretmek isteyen bütün gençlerimize kapımız açık. Bu konuda paramız da imkanımız da yasamız da var, yeter ki üretin. Bunu yakında ilan edeceğiz'' diye konuştu.

BTK'DAKİ İNCELEME

Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, (BTK) Telekomünikasyon İletişim Bakanlığında başlatılan incelemeye ilişkin bir soru üzerine, kurumun sinyal takibi ve internet kanalıyla çocukların istismarına yönelik bazı faaliyetleri önleme görevi yürüttüğünü hatırlatarak, ''Bu işleri yaparken bazı şikayetler de olabiliyor.

Bu konuda davalar da açılabiliyor. Türkiye'de yargının işleyişi belli, dava açarsınız, bilirkişi tayin edilir, onlar gelir bakar, raporlarını hazırlar, hakime verirler, hakim de kararını verir. Bu işin evveliyatı basında zaten yer aldı. Şu andaki aşama da bu sürecin bir parçasıdır, rutin bir işlemdir diye düşünüyorum'' dedi.

Çağrı merkezlerinde bekleme sürelerinin uzunluğuna ilişkin şikayetler konusunda ise Bakan Yıldırımn, çağrı merkezleri işinin hızla büyüdüğünü ve Türkiye'de cirosunun 315 milyon liraya, çalışan sayısının da 10 binin üzerine ulaştığını belirtti.

Yıldırım, çağrı merkezleri yaygınlaştıkça vatandaşlardan beklemelerin uzamasına ilişkin şikayetler almaya başladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Hal böyle olunca biz burada bir iyiniyet olmadığını farkettik. Bu şikayetleri dikkate aldık ve BTK'ya 'bu konuda görevinizi yapın' diye uyarımızı yaptık. BTK artık bu işin takipçisi olacak. Bakanlığımızda Haberleşme Genel Müdürlüğü de aynı şekilde takipçisi olacak. Çağrı merkezlerini ticarete dönüştürme, aboneleri çok fazla telefonda abur cubur laflarla tutarak ilave para kazanma aracı olarak kimse görmesin. Bunu yapmaya devam ederlerse, bunun bedeli ağır olur.'' 

Editör: TE Bilişim