Avrupa Yunanistan'ı Kurtarıyor

AB devlet ve hükümet başkanları, borç krizindeki Yunanistan'a yardım konusunda anlaştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB'nin Yunanistan'ı yalnız bırakmayacağını söyledi.

Merkel, "Yunanistan Avrupa'nın parçasıdır ve onu yalnız bırakmayız. Ama kurallar var ve bunlara uymak gerekli. Bu çerçevede bir duyuru yapmak konusunda anlaştık" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Yunanistan'ı kurtarma anlaşmasını doğrulasa da detayları açıklamaktan kaçındı.

AB zirvesi öncesinde Sarkozy ve Merkel'le ülkesinin kurtarılması planını görüşen Yunanistan Başbakanı George Papandreu, iflas spekülasyonlarından kaçınılmasını istedi.

Papandreu, "Eğer spekülasyonlar devam ederse sadece Yunanistan'ı değil tüm Euro Bölgesini ve AB'yi etkiler, ortak sorun olur" uyarısında bulundu.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Brüksel'deki zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Yunanistan'ı kurtarmak için en iyi seçeneğin, diğer AB üyelerinin borçlarını döndürebilmek için sadece bu yıl içinde 53 milyar Euro'ya ihtiyaç duyan bu ülkeye gönüllü kredi vermeleri olduğunu söyledi.

Litvanya Başbakanı Andrius Kuilius ise kendi halinde her gün daha da kötüleşen duruma müdahale gerektiğini belirterek aksi halde "felaket yaşanacağı" uyarısında bulundu.

Euro Bölgesi'nin ağır topları Almanya ve Fransa, bir süredir Yunanistan'ı kurtarmak için Avrupa Merkez Bankası'nın ve AB Komisyonu'nun da katılımıyla farklı alternatifler üzerinde çalıştığı basına sızmıştı. Avusturya Başbakanı Werner Faymann, dün yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a kredi açarak piyasalardaki paniği önleyebileceğini söyledi.

Yunanistan'ı kurtarma alternatifleri arasında, AB'nin, Euro Bölgesi'nin ya da Alamnya-Fransa önderliğindeki güçlü üyelerin harekete geçmesi seçenekleri değerlendiriliyor. Yunanistan'daki borç krizinin kısa sürede Portekiz, İspanya, İrlanda ve hatta İtalya'ya sıçrama ihtimali AB'yi önlem almaya zorluyor.

Almanya ve Fransa'nın Yunanistan'ı kurtarma karşılığında bu ülkede gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açıklarının mali disiplinle hızla yüzde 3 sınırına çekilmesini şart koşması bekleniyor. Aksi halde benzer durumdaki Portekiz ve İspanya gibi AB'nin güneydeki diğer zayıf halkalara yanlış bir sinyal vermiş olacağı belirtiliyor.

Gayrıresmi AB zirvesine Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Tricet'in de son dakikada çağrılması, piyasalarda Yunanistan'ın kurtarılacağı beklentisini güçlendirmişti.

Dış borçu bu yıl içinde 300 milyar Euroya ulaşması beklenen Yunanistan'ın en büyük alacaklıları arasında yaklaşık 55 milyar Euroyla Fransız, 46 milyar Euroyla İsviçre ve 32 milyar Euroyla Alman bankaları bulunuyor.

MOODY'S'ten yunanistan'a uyarı

Piyasalar Yunanistan'ın geleceğini tartışırken, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den Yunanistan'a uyarı geldi. Moody’s, Yunanistan’ın, kredi notunda arka arkaya düşüş yaşama riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kuruluş, Yunanistan’ın bütçe kısma planının büyük kısmını uygulamasına rağmen istediği sonuçları alamaması durumunda kredi notunun ilk aşamada a2’den a3’e düşebileceğini kaydetti.

Moody's, reformların kısmen uygulanması halinde ise notun bir basamak daha düşürülerek baa1’e inebileceğinin altını çizdi.

Editör: TE Bilişim