Atatürk Havalimanı'nda Sıvı Yasağı

1 Ekim'den itibaren İstanbul Atatürk Havalimanı'nda da uygulamaya başlanacak.

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) ve Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) kuralları gereğince hava yolu ile seyahat edecek yolcuların uçak içinde yanlarında bulunduracakları el veya kabin çantalarında taşıyabilecekleri sıvılardaki kısıtlama, 1 Ekim'den itibaren İstanbul Atatürk Havalimanı'nda da uygulamaya başlanacak.

Yolcuların seyahatleri sırasında yanlarında sıvı ürünler bulundurmaları yasaklanmayacak ancak sıvıların miktarı kısıtlanacak. Uygulamaya göre yolcular, el bagajlarında 20x20 santimetre boyutlarında ağzı kilitli şeffaf plastik poşet içerisinde, her birinin hacmi 100 mililitreyi geçmemek üzere sıvı, jel veya sprey bulundurabilecek.

İngiltere'de uçaklara yolcuların el bagajlarında sokulabilen bir takım sıvı kimyasal maddelerle terör saldırısı yapılacağına dair planların ortaya çıkarılmasından sonra, ABD'de de uçuşlarda sıvı ve jel maddeler yasaklamıştı.

* Yolcuların seyahatleri sırasında yanlarında kısıtlı miktarda sıvı ürünler bulundurabilecek.
* Yolcu, el bagajında 20x20 santimetre boyutlarında, ağzı kilitli şeffaf plastik poşet içerisinde, her birinin hacmi 100 mililitreyi geçmemek üzere sıvı, jel veya sprey bulundurabilecek.
* Miktara bakılmaksızın kabı 100 mililitreden büyük ürünlerin güvenlik noktasından geçirilmesine izin verilmeyecek.
* Yolcuların el çantalarındaki sıvı ürünleri son güvenlik kontrol noktasında göstermeleri ve X-ray cihazına ayrı olarak koymaları gerekecek.
* Uçak altı bagajlarda herhangi bir sıvı kısıtlaması uygulanmayacak.

BEBEKLİ VE HASTA YOLCU
Bebekli yolcuların yanlarında seyahat süresince yetecek miktarda mama veya süt bulundurmalarına ve ilaç kullanımı zorunlu olan yolcuların seyahat süresince yeterli olacak miktarda ve orijinal ambalajında olmak kaydıyla ilaç bulundurmalarına izin verilecek.

KISITLAMAYA GİREN SIVILAR
* Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı
* Krem, losyon, yağ (kozmetik yağlar dahil), parfüm, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç)
* Tıraş köpüğü, şampuan, deodorant, diş macunu vb.
* Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi yiyecekler
* Kontak lens sıvıları

FREE SHOP'TAN ALINANLAR
* Gümrüksüz mağazadan veya uçuş sırasında satın alınan sıvı ürünler, görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konulacak ve poşetin ağzı yapıştırılacak. Poşetin, uçağa alınmasına faturası kontrol edildikten sonra izin verilecek.

 

Editör: TE Bilişim