Asker Talebine Kimler Cevap Verdi?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın dost ve müttefik ülkelerden Afganistan'a takviye asker göndermeleri çağrısı karşılık bulmaya başladı.

Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan'a yeni Amerikan askerlerinin, 2-3 hafta içinde gönderilmeye başlayacağını bildirdi.

Gates, NATO üyelerinden, Afganistan'a 5 bin ila 7 bin asker daha göndermelerini istedi.

Amerikan yönetiminin çağrısı üzerine, İspanya 200, Çek Cumhuriyeti 100, Arnavutluk 85, Makedonya 80, Polonya 600, İngiltere 500, Slovakya 250, Gürcistan da 900 ek asker gönderebileceğini açıkladı.

Obama'nın Afganistan stratejisine destek veren Almanya ve Fransa ise asker gönderme konusunda şimdilik söz vermekten kaçındı.

Alman ve Fransız yetkililer, ek asker gönderilmesi kararı için 28 Ocak'ta Londra'da düzenlenecek Afganistan konferansını bekleyeceklerini bildirdi.

NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarının Brüksel'deki toplantısının gündeminde de Amerikan yönetiminin Afganistan'a ek asker talebi var.

Bu arada Taliban örgütü, Afganistan'a daha çok Amerikan askerinin gelmesinin daha çok Amerikan askerinin ölmesi anlamına geleceğini öne sürdü.

Taliban tarafından yayımlanan bildiride, daha çok asker göndermenin, Afganistan'da sorunları çözmeyeceği, direnişçilerin saldırılarını artıracağı belirtildi.

Editör: TE Bilişim