Anayasa Değişiklik Paketi Kabul Edildi

Fransa senatosu genel kurulu, Türkiye'yi de doğrudan ilgilendiren anayasa değişikliği paketini bu sabaha karşı yapılan oylamayla kabul etti.

Senato genel kurulunda dün öğleden sonra başlayan görüşmelerin ardından sabaha karşı yapılan oylamada, 162 ''evet'', 125 ''hayır'' oyu çıktı. İktidar partisi senatörlerinin desteklediği anayasa değişikliği paketine sosyalist, komünist ve yeşil parti üyesi senatörler karşı çıktı.

''Kurumların reformuna'' ilişkin anayasa değişikliği paketi, cumhurbaşkanın, parlamento ile ilişkilerine yeni düzenlemeler getiriyor.

Geçen hafta mecliste, bu sabah ise senatoda kabul edilen anayasa değişikliği paketi, 21 temmuz tarihinde meclis ve senatoyu bir araya getiren parlamentonun onayına sunulacak.

Meclis ve Senato'da kabul edilen anayasa değişikliği paketinin 33. maddesinde, AB'ye yeni üye olacak ülkeler için doğrudan referanduma gidilmesi şartı korundu. Ancak meclis ve senato üyelerinin beşte üçünün talep etmesi halinde cumhurbaşkanının, söz konusu ülkenin üyeliğinin onaylanmasına parlamentonun onay verip vermeyeceğine karar vermesi koşulu getirildi.

Cumhurbaşkanının parlamentoyla ilişkilerini belirleyecek "kurumların reformuna" ilişkin anayasa değişikliği paketindeki Türkiye'yi ilgilendiren madde, uzun zamandır meclis ile senato arasında tartışmalara yol açmıştı.

Mecliste daha önce kabul edilen maddede, "AB nüfusunun yüzde 5'inden fazla nüfusu olan ülkeler için doğrudan referandum şartının" korunması istenmiş, ancak Senato bu maddeyi "Türkiye gibi müttefik bir ülkeyle ilişkileri yaralayacağı" gerekçesiyle reddetmişti.

Mecliste geçen hafta kabul edilen bu son değişikliğe artık senatonun da sıcak baktığı ifade ediliyor.

"2 FASILDA MÜZAKERELERİ BAŞLATACAĞIZ''

AB Dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Türkiye ile 2 fasılda müzakereleri başlatma kararı aldıklarını söyledi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'nde dönem başkanlığının önceliklerini anlatan Kouchner, ''Türkiye ile 2 fasılda müzakereleri başlatacağız. Bu Fransa'nın kararıdır'' dedi.

Daha sonra düzenlediği basın toplantısında bu sözleri hatırlatılan Kouchner, kişisel görüşü farklı olsa da farklı beklentileri bulunan AB üyesi ülkelerin ortak kararının bu yönde olduğuna işaret etti.

Kouchner, Hırvatistan'la da katılım müzakerelerini sürdüreceklerini, fakat yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması yürürlüğe girmeden yeni üye kabul edemeyeceklerini ifade etti. 

DenizHaber.Com 

Editör: TE Bilişim