Amerika'ya Bir Seyahatım Olabilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinin, Türkiye'nin uluslararası politikada artan ağırlığının bir sonucu ve uluslararası toplumun Türkiye'ye olan itimadının da bir göstergesi olduğunu söyledi.

Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 47 yıl aradan sonra BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Bu neticenin arkasında 5 yıldır yürütülen diplomatik çabaların, Türkiye'nin barış ve istikrara katkılarının çok büyük etkisi olduğuna inandığını dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin seçimlerde aday ülke olan Avusturya ve İzlanda karşısında birinci turda en yüksek oyla seçimi kazandığına işaret etti. Erdoğan, “Tabii bu da seçimin neticesini bizim açımızdan taçladıran bir durum oldu. Şimdi önümüzde çok daha etkin, aktif, küresel rol üstlenme fırsatı bulunmaktadır.

Ülkemize, milletimize ve uluslararası camiaya hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Türkiye'nin birinci turda seçilmesinin önemli olduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin 192 oyun 151'ni aldığını dikkati çekti. Erdoğan, Uganda, Meksika ve Japonya'nın da BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilen ülkeler arasında bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi 2009-2010 dönemi geçici üyeliği için Batı Avrupa ve diğer devletler grubundan seçildiğini anımsatan Erdoğan, Türkiye'nin yanı sıra Avusturya'nın da seçimi kazandığını dile getirdi.

Türkiye'nin 1961'den bu yana BM Güvenlik Konseyinde görev yapmadığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:
“Ülkemiz bölgesel ve uluslararası alanda barış, istikrar ve güvenlik adına giderek artan sorumluluklar üstelenmekte ve dünyamızda yaşanan afetlerle buhranlar karşısında ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmaktadır.

Güvenlik Konseyine seçilmemiz, uluslararası politikada artan ağırlığımızın bir sonucu ve uluslararası toplumun ülkemize olan itimadının da bir göstergesidir aslında. Güvenlik Konseyi, BM içinde uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından sorumlu başlıca organdır.

Türkiye, BM Güvenlik Konseyinde 2 sene sürecek üyelik görevini, BM Şartı'nda yer alan ilke ve hedeflere bağlılık içinde gerekli özeni, duyarlığı ve sorumluluğu göstererek yerine getirecektir.”

BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen diğer ülkelere başarılar dileyen Erdoğan, BM Genel Kuruluna, uluslararası camiaya ve Türkiye'ye inanan ve güvenen “tüm dostlara” teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan, son 5 yılda başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tüm bakanlar, Dışişleri camiası, büyükelçi ve başkonsoloslara çalışmalardan dolayı teşekkürlerini ifade etti.


Erdoğan, bir soru üzerine, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi haberini AKP İl Başkanları toplantısındayken Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan öğrendiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletler daimi temsilcilerinin Babacan'a tebriklerini ilettiklerini de bildirdi.

“BM'nin ilk toplantısı için ABD'ye gitmeyi düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine Erdoğan, “Bir ihtimal benim bir Amerika seyahatim olabilir. Zira, seçim öncesi planladığımız seyahati seçim sonrasına bırakmamızın daha isabetli olacağını arkadaşlarımızla istişarede karalaştırmıştık. Şimdi arkadaşlarımızın oradaki görüşmelerinden sonra belki bir seyahat ve oradaki daimi temsilcilerle bir araya gelip onlarla sohbet etmemiz, en azından bir kokteylde bir araya gelmemiz ya da onlara yemek vermemiz söz konusu olabilir” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyinde gündeme taşıyacağınız konular neler olacak?” sorusunu şöyle cevaplandırdı:
“Oradaki çalışmaların yoğunlaştığı konular malum. Şu anda Kafkasya, Orta Doğu, Irak, Afganistan önümüzde. Bizim bölgemizde yoğunlaşan konular tabii ağırlıklı. Fakat BM Güvenlik Konseyi tabii sadece belli bölgeye kilitlenip kalmıyor. Dünyanın değişik yerlerinden an be an birçok konular buraya geliyor. Burada görevli arkadaşlarımız, ekip olacak, çünkü orada bir kişi olmayacak bir ekiple çalışma yürüteceğiz. Bu çalışmaları, gelişmelere göre değerlendirmek suretiyle, bunların önceliklerini nasıl belirleyeceğimizi, o gelişmelere göre değerlendireceğiz.”(aa)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim