Amerika Aya Hiç Gitmemiş!

Apollo 11 ile 20 Temmuz 1969'da  aya gitti mi? Yoksa o fotoğraflar Nevada çölünde kurulan bir stüdyoda mı çekildi? Bu yıllardır süregelen, komplo teorisyenlerini en sevdiği konudur. Kimilerine göre "Amerika 1969' daki teknolojiyle aya gitmiş olsaydı günümüzde ay Amerika'nın bir üssü durumunda olurdu. Ama o tarihten beri hiç aya insanlı uçuş olmadı. 1969 lu yıllarda bilgisayarlar TIR larla taşınıyorken mekiğe nasıl sığdırıldı?" diyor. Kimileri ise aya gidildiğine inanıyor.

Gündemin değişmesi gerekti

Aya gidildiğine inanmayanlar için o tarih de çok önemlidir. Çünkü o günlerde ABD hükümetinin üzerine Vietnam savaşının kara bulutları çökmüştü. Gündemin değişmesi gerekiyordu. Savaş bir süreliğine unutulmalıydı. Bu arada o zamanlar Amerika'nın karşısındaki tek güç olan SSCB ise uzay çalışmalarında açık ara öndeydi. Amerika uzay çalışmalarına 30 milyar dolar harcamış ama elle tutulur bir başarı elde edememişti. Bu nedenle ne yapıp edip SSCB'nin ulaştığı başarıları geride bırakmalıydı. O yüzden Nevada'da bir stüdyo konuldu ve aya gidilmiş gibi yapıldı.

Aya gidildiğine inanmayanlar bu fotoğraflarla iddialarını kanıtlamaya çalışıyorlar. Ne dersiniz aya gidildi mi gidilmedi mi? İşte o fotoğraflar:

Gölgelere dikkat

Neil Armstrong'un ay yüzüne indiği fotoğraf... Peki bu fotoğrafta yanlış olan ne? NASA astronotlar üzerinde hiçbir aydınlatma cihazının bulunmadığını açıklamıştı. Yani ay yüzeyindeki tüm ışıklar güneşten gelmekteydi. Resimdeki oklar göstermektedir ki gölgeler farklı yönlere düşmüş. Acaba ay yüzeyine kaç tane güneşin ışınları vuruyor?

Ayda ayak izi nasıl oldu?

Buzz Aldrin'in ayak izi!... Buradaki oklar gölgelerin farklı yönlere düştüğünü göstermektedir. Tıpkı bir stüdyoda olduğu gibi. Bilindiği gibi ay yüzeyindeki yer çekimi dünyadakilerin 1/6'sıdır. Yani normal bir insanın ayak izinin ayakkabının altındaki çizgiler belli olacak şekilde çıkmamalıdır.

Ayda rüzgar mı esiyor?

Eğer söylendiği gibi ay yüzeyinde bir atmosfer yoksa, rüzgar da olmaması gerekir. Eğer öyleyse resimde gördüğümüz ABD bayrağı nasıl dalgalanıyor. Ve eğer atmosfer yoksa aydan gökyüzü daha net bir şekilde görülebilmeli. O zaman resimde tek bir yıldız bile yok.

Lander oraya elle mi konuldu?

Dalgalanan ABD bayrağının arkasında duran lander (astronotları ay yüzeyine taşıyan cihaz) çok kuvvetli bir iniş mekanizmasına sahiptir.  Fakat bu kuvvetli iniş mekanizması ay yüzeyinde hiçbir krater veya benzeri iz oluşturmamıştır. Oysa daha önceki fotoğrafta bir insanın ayak izi bile net bir iz oluşturmuştu. Nasıl oluyor da bu koskoca alet iniş ve kalkışta hiçbir çukur açmıyor?

Armstrong bir cüce mi?

1
. Gökyüzünde tek bir yıldız bile
yok!

2. Neil Armstrong'un fotoğrafını çeken astronot başlığın camına yansımış. Bu astronotun gölgesine göz atınca güneşin Armstrong'un tam arkasından yansıdığı söylenebilir. Ama Armstrog'a baktığımızda ise güneşin onun tam sağından vurmakta olduğunu görüyoruz. Bu nasıl oluyor?

3. Armstrong'un göğsünde C diye işaretlenen kameraya dikkatli bakın. Astronotlar fotoğrafları göğüslerindeki bu kamera tarafından çekiyorlar. Bu durumda Neil Armstrong'un boyu kendi fotoğrafını çeken astronotun ancak beline kadar gelmeli. Asronotlardan hiçbirinin boyu bu kadar değildi.

3. Kamera yukarı kaldırılarak da çekilmiş olamaz. Çünkü o zaman da ay yüzeyinin görünüş açısı böyle olmazdı.

Gölgeler birbirinin iki katı

Armstrong ve Aldrin neredeyse aynı boydalar. Ama nasıl oluyor da Aldrin'in gölgesi Armstrong'un gölgesinin neredeyse iki katı oluyor?

Lander'in gölgesi neredeANDER'IN GÖLGESİ NEREDE?

Dünya üzerinde bir şeyin gölgesinin vurduğu yerde olan şeyler gözükebilir. Ancak bu resimde Landerın gölgesi üzerine vuran astronotu çok net görmemize rağmen nedense yüzeyindeki hiçbir şeyi karanlıktan görememekteyiz.

Ve diğer deliller

- Hesaplamalara göre Ay yüzeyindeki gündüz sıcaklığı 260 ile 280 Fahrenayt arasında değişiklik gösteriyor. Bu derecedeki sıcaklıkta filmler erir ve insanlar muhtemelen rahatsız olur. Hatta muhtemelen ölür ! Peki ama astronotlar neden bu kadar rahat görünüyor ?

-  Ay ' ın görünmeyen karanlık yüzündeki hava sıcaklığının eksi 41 dereceye kadar düştüğü biliniyor. Eksi 40 dereceden itibarense cisimlerin kırılganlık derecesinin arttığı biliniyor. Bu sıcaklıkta elektrikli cihazlar çalışmaz Araba akülerini çalıştırmak da zordur. Sıcaktan soğuğa geçerken yaşanan bu ani ısı değişikliği, cisimlerde esnemelere ve kırılmalara sebep olur. Peki ekipmanlar ve astronotlar nasıl bu kadar rahat çalışabiliyor ?

-  Niye 1/6 ' lık bir yerçekimi oranında astronotlar yürüme ile zıplama arasında gidip gelen hareketler yapıyorlar ? Televizyon çekimlerinin birinde, astoronotun zıplamak için dizlerini büktüğü ama sonuçta bir kaç adımdan öteye gidemediği gözleniyor. Astonotlar, yerçekiminin 6 kat daha az olduğu bir ortamda, niçin normal bir insanın yeryüzünde zıplayabiliceği kadar bir mesafeye zıplayabiliyorlar ?

Kurşunla kaplı olmaları gerekir

- Bunun yanısıra, çekilen görüntülerde astronotların sert bir şekilde dizlerinin üstüne düştükleri birkaç sahne görüyoruz. Peki böylelikle kendilerini büyük bir riske atmış olmuyorlar mıydı ? Ya basınca dayanıklı elbiseleri yırtılsaydı ?

-  Bilindiği gibi yeryüzünden 250 ve 750 mil yükseklikteki mesafeler arasında kalan bölgeye Van Allen Kuşağı ismi veriliyor. Bu kuşak, güneşten gelen radyoaktivite yüklü ışınların dünyaya gelmesini engelliyor. Astronotların, Ay 'a gidebilmesi için bu kuşak içinden geçmeleri gerekiyor. Bir insanın buradan geçebilmesi içinse, 4 metre kalınlığında bir kurşun tabakasıyla kaplanmış olması gerekiyor!

Editör: TE Bilişim