Alırveriş Merkezlerinin Krize Karşı Önlemleri

Küresel mali krize karşı çeşitli önlemler alan alışveriş merkezlerinin yöneticileri, bu kapsamda AVM'lerin içindeki işletmelere kira indirimi, ödemelerde döviz kurunun sabit tutulması ve ciro üzerinden kira alınması gibi kolaylıklar sağlamaya başladı.

Dünyayı etkisi altına alan küresel finansal krize karşı bir çok sektörde olduğu gibi alışveriş merkezlerinde de önlemler alınıyor. Ankara'nın simgelerinden Atakule'de işlerin durgunluğundan yakınan mağaza sahiplerinin kira ve ortak giderlerin yüksekliğini gerekçe göstererek 2 gün önce kepenk kapatma eylemi yapması dikkatleri alışveriş merkezlerine yöneltti.

Ankara'nın önemli alışveriş merkezlerinden Armada'nın Genel Müdürü Yıldır Ertem AA muhabirine yaptığı açıklamada, esnafın kiraların yüksek olması ve iş yapamamaları gerekçesiyle kepenk kapatmalarını doğru bulmadıklarını belirterek, "Bu işler uzlaşma ile çözüme ulaşır. İşlerin kötü olmasının nedeni alışveriş merkezleri değil. Özellikle bu yıl yaşanan kriz ithal bir kriz. Biz bunları tasvip etmiyoruz. Ticari ahlaka da sözleşmelere de uygun değil bu protestolar" dedi.

CEPA Genel Koordinatörü Atilla Işıldar ise Atakule'de esnafın kiraların yüksek olması ve iş yapamamaları gerekçesiyle kepenk kapatma eylemi yapmalarını doğru bulmadığını söyledi.

CEPA Alışveriş Merkezinde bulunan 200 işletmenin kirasını cirolar üzerinden belirlediklerini anlatan Işıldar, ''Biz de küresel kriz ortamında gerekli önlemlerimizi alıyoruz. Bu kapsamda kiralarda kasım ayı itibariyle dolar kurunu 1,25 olarak sabitledik'' diye konuştu.

İçinde 180 mağazası bulunan Panora Alışveriş Merkezinin Pazarlama Müdürü Pınar Aydın, ekonomik gidişatı uzun süredir takip ettiklerini, bu nedenle küresel kriz öncesi isabetli öngörülerde bulunarak AVM'deki dükkanların kiralarını temmuz ayında yüzde 25 oranında indirdiklerini, bu indirimi şimdi yeniden uzattıklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim