Eurovision'u Norveç'in Rus asıllı şarkıcısı kazandı

Rusya'daki Eurovizyon'u Norveç'in Rus asıllı şarkıcısı kazandıRusya'da yapılan 54. Eurovision şarkı yarışmasını Norveç'in Beyaz Rus asıllı şarkıcısı kazandı. Alexander Rybak "Fairytale" isimli şarkıyla birinci oldu. Hadise'nin "Düm Tek Tek" isimli şarkıyla temsil ettiği Türkiye dördüncü oldu. İzlanda ikinciliği, Azerbaycan üçüncülüğü aldı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan Eurovizyon şarkı yarışmasında Norveç tüm zamanların en yüksek puanını alarak bir Eurovision (Eurovizyon) rekoru kırdı ve 387 puanla birinci oldu. 16 ülke Norveç'e tam puan verdi. Türkiye ise, Azerbaycan, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Makedonya'dan tam puan olan 12'şer puan aldı. Almanya, Arnavutluk, Belçika ve Bulgaristan gibi ülkeler Hadise ve parçasına 10 puan verdi. Türkiye'ye Hollanda 8, Bosna-Hersek 7, Romanya ve Danimarka 6, Ermenistan 4, Yunanistan 3 puan verdi. Rusya'dan Türkiye'ye hiç puan gelmedi.

Türkiye ise Ermenistan'a 6, Bosna-Hersek'e 8, Arnavutluk'a 10 ve Azerbaycan'a 12 puan verdi. Eski doğu bloku ülkelerinin birbirlerine oy vermesi devam ederken, İskandinav ülkelerinin yoğun biçimde birbirlerini destekleyici oy kullanmaları da dikkat çekti. Aynı şekilde Balkan ülkeleri de birbirlerine oy verdi.

Eurovision organizatörlerinin politik oy vermenin önüne geçmek için bu yıl devreye soktukları her ülkenin oylarının yüzde 50'sinin halk, yüzde 50'sinin ise müzisyenler ve müzik otoritelerinden kurulu beşer kişilik birer juri tarafından verilmesi uygulaması bazı değişik sonuçlar vermekle birlikte politik ve blok oylamanın önüne geçemedi.

Bunun yanısıra, geçen yıllara göre daha iyi sonuçlar alan batılı ülkeler, yeni uygulamanın daha iyi sonuçlar verdiğini ve iyi müzik yapanların üst sıraları aldıklarını iddia ettiler. Hadise ise 54. Eurovision 2009 şarkı yarışması finalinde elinden geleni yaptı. Sahnede iyi bir performans ortaya koydu. Ancak, grubuna garip kıyafetli gereksiz bir akrobatik erkek dansçı katması, belki de gösterisinin kalitesini düşürdü. Ayrıca, Rus televizyon yönetmeninin, Hadise'nin şarkısı sırasında sürekli uzaktan çekimleri dikkat çekti.

Ancak, Moskova'da bu yılki Eurovision yarışması, gelecek yıl Norveç'te yapılacak 55. Eurovision (Eurovizyon) şarkı yarışması için derslerle dolu bir yön arzetti.

Editör: TE Bilişim