Açılımda Geri Adım mı Tesadüf Mü?

Taş atan çocuklar” demokratik açılım sürecinin sembollerinden biri halini aldı. Taşla saldıran çocukların hemen hergün çıkan DTP-PKK yandaşı olaylarda sahnede olmaları ve olaylar sırasında gözaltına alınmaları tartışma konusu olmuştu..

Demokratik açılımın önemli düzenlemelerinden biri de işte bu taş atan çocuklarla ilgili yasa tasarısı olacaktı.. Ancak tasarının Meclis Adalet Komisyonu’nda Perşembe günü yapılacak görüşmesi ertelendi.

Peki yasa ne getirecek ?

Bu hafta içinde TBMM Adalet Komisyonun’da ele alınması beklenirken erteleme kararı alınan tasarı, Terörle Mücadele Kanunu’nun bazı hükümlerinin yürürlükten kaldırılmasını içeriyor.

Tasarı yasalaşırsa Doğu ve Güneydoğu’daki gösterilerde polise taş attıkları için 30 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 115 çocuğun davası özel yetkili ağır ceza mahkemelerinden alınıp çocuk ağır ceza mahkemelerine verilecek. Terör suçlarında cezaları artıran hükümler, 18 yaşın altındaki çocuklara uygulanmayacak. Yargılanan çocuklar için istenen cezalar yarı oranında düşecek.

Açılımda geri adım mı?

Bu erteleme, hükümetin demokratik açılımda bir geri adım daha atması olarak yorumlandı. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, tasarının neden ertelendiğini NTV’nin canlı yayınında anlattı:

KOMİSYON BAŞKANI: DOĞRUDAN BİR BAĞLANTI YOK

Olaylar yoğunlaşması ve çocukların bu olaylarda öne çıkması bu ertelemenin bu ertelemeile bağlantılı mı?

Yasa tasarısının cuma günü iptaliyle bu yorum arasında doğrudan bir bağlantı yok. Sadece zaman itibariyle rastlaşma söz konusu.

Çek yasası daha önemliymiş

Komisyon bakımından işin gerçeği şu.. Biz geçen hafta çek yasası tasarısını görüşmeye aldık. Toplumsal bir talep vardı.. Perşembe günü bu tasarının görüşmesinin tamamlanacağını umuyordum. Cuma günü saat 19:00’da bitebildi. Bu raporun yazılması, basılması ve görüşmeye alınması süreci değerlendirildiğinde bu çocuk suçları yasasının görüşüleceği zaman ile çek tasarısının görüşüleceği zaman aşağı yukarı denk geliyor. Komisyonun hem genel kurulda hem de komisyonda mesai vermesi imkansız.

Bir öncelik kayması mı söz konusu?

Burada her iki tasarının aynı zamana gelmesi sebebiyle iptal var. Zaman örtüşmesi nedeniyle..

Açılım sürec devam edecek vurgusu

Açılım süreci kendi tabiatına uygun olarak devam ediyorç hukuki yapının oluşturulması ve diğer önerilerin işlevleştirilmesi, türkiye’nin terörden arındırılması, demokratik genişleme ve derinleşme süreci bütün amacıyla tazeliğini korumaktadır.

Peki ‘o zaman’ ne zaman olacak?

Önümüzdeki günlerde bütçe müzakereleri var. Bütçeden sonra bu ve diğer kanunlar görüşülür.

Editör: TE Bilişim