OBAMA, ABD'NİN İLK SİYAHİ BAŞKANI OLDU
 
WASHİNGTON - ABD'de Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama, başkanlık seçimini kazanan ilk siyahi olarak Amerikan tarihine geçti. 

Bugün ülkede oy kullanan siyahların bir kısmının, çocuklarında otobüslerde arka sıralara oturtulduğu, beyazlarla aynı üniversiteye gitmelerine izin verilmediği, Ku Klux Klan gibi ırkçı örgütlerin saldırılarına maruz kaldığı düşünülürse, Obama'nın bu zaferi hiç hafife alınamayacak. 

Seçim kampanyası boyunca, "Bu ülke siyah bir adaya hazır değil" ya da "ABD'nin güneyindeki muhafazakar beyazların bir siyahı başkan seçmesi mümkün değil" yorumlarını dinleyen Obama, bütün bunları kulak arkası ederek, emin adımlarla Beyaz Saray'a yürüdü.

46 yaşındaki Obama'nın gençliği, "değişim" mesajı, interneti kampanyasında aktif bir şekilde kullanması, seçim kampanyaları tarihinde ilk defa SMS mesajıyla başkan yardımcısının kim olacağı gibi duyuruları kaydolan seçmenlere önceden duyurması, bu zaferi getiren etkenlerden bazılarıydı. 

Obama, her şeyden önce, sadece ABD'de değil, bütün dünyada "bir umut" olarak algılanıyor. 

Yaklaşık 130 milyon seçmenin sandık başına gittiği söyleniyor. Obama, Washington'da eski politikaların değişeceğini ve uzlaşmacı bir yaklaşım izleyeceğini söylüyor. 

ABD'nin 44'üncü başkanlığına seçilen Obama, 20 Ocak 2009'da düzenlenecek yemin töreninden sonra, Beyaz Saray'ı ABD Başkanı Bush'tan devralacak. Bu tarihe kadar Bush, başkanlık görevini sürdürecek.

McCAİN: OBAMA ÇOK BÜYÜK BİR BAŞARI KAZANDI

ABD'de başkanlık seçiminin kaybeden ismi Cumhuriyetçi Partili John McCain, ABD'nin 44'üncü başkanı seçilen Demokrat Partili Barack Obama'yı "tarihe geçtiği için" kutladı ve bugünün, Afrika asıllı Amerikalılar için önemini takdir ettiğini söyledi. 

Phoenix'te kendisini destekleyenlere seslenen McCain, Obama'ya telefon ederek, kazandığı zafer için tebrik ettiğini belirtti. McCain, Obama'nın tarihi bir seçim çıkardığını ve Afrika asıllı Amerikalılar için bugünün büyük önem taşıdığını ifade etti. McCain, "Obama da, ben de ABD'nin fırsatlar önerdiğine inanıyoruz. Eski adaletsizliklerden bugünlere kolay gelmedik" dedi. 

John McCain, ABD'nin eski başkanlarından Theodor Roosevelt'in, siyah lider Booker T. Washington'ı yemeğe davet etmesinin o dönemde bir skandal olarak algılandığını hatırlattı ve "O günler çok geride kaldı. O düşüncelere sahip insanlara bugünden daha iyi bir cevap olamaz. Obama, hem kendisi, için hem de ülke için çok büyük bir başarı kazandı. Kendisini tebrik ediyorum" diye konuştu. 

McCain, Obama'nın anneannesinin bugünü göremediğine üzüldüğünü belirterek taziyelerini de iletti. Obama ile arasında birçok konuda farklılıklar bulunduğuna işaret eden McCain, "Bu ülke zor bir zamandan geçiyor. Ben de Obama'ya bu zor zamanda yardımımı öneriyorum. Bütün Amerikalılara da, bana Obama'yı desteklemede katılmaya, bir araya gelmenin yolunu bularak farklılıklar arasında köprü kurmaya, tehlikeli bir dünyada güvenliğimizi savunmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı. 

Cumhuriyetçi Partili başkan adayı, seçim sonucu nedeniyle hayal kırıklığı hissetmenin çok doğal olduğunu, ancak yarının yeni bir gün olacağını belirterek, "Çok gayret gösterdik. Bu başarısızlık benimdir. Sizin değildir. Sonuç farklı olsun dilerdim. Ama eşim Cindy, çocuklarım, annem, ailemin diğer üyeleri ve arkadaşlarıma minnettarım" dedi. 

McCain, konuşurken yanında duran ve gözlerinin yaşardığı gözlenen başkan yardımcısı adayı Alaska Valisi Sarah Palin'e de ayrıca teşekkür etti. 

Obama ve yardımcısı Joe Biden'ın, gelecek dört yılda ülkeye iyi bir hizmet vereceği inancını vurgulayan McCain'e karşılık, kalabalık dinleyici grubundan, yuhalama sesleri yükseldi. Ancak McCain, "Lütfen, lütfen" diyerek kalabalığı susturdu ve Obama-Biden yönetiminin desteklenmesi gerektiğini söyledi. 

McCain, eskiden olduğu gibi ülkenin hizmetinde kalacağını vurguladı ve "Biz Amerikalılar hiç bir zaman vazgeçmeyiz, hiçbir zaman teslim olmayız. Teşekkür ederim. Tanrı sizi ve Amerika'yı korusun" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

OBAMA: "RÜYA GERÇEK OLDU"

ABD Başkanı seçilen Demokrat Senatör Barack Obama, "Amerika'ya değişim geldi" dedi. 

Obama, çoşkun taraftarlarına yaptığı zafer konuşmasında "Amerika'ya değişim geldi, rüya gerçek oldu" dedi.

SARKOZY, OBAMA'YI KUTLADI

PARİS - AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ABD'de başkanlık seçimini kazanan Barack Obama'yı kutladı. 

Sarkozy Obama'ya gönderdiği mektupta, 44. ABD başkanını kendisinin ve Fransa halkının kutladığını belirtti. 

Obama'nın üstün başarısının olağanüstü kampanyasını taçlandırdığını belirten Sarkozy mektubunda, "Amerikan halkı sizi seçerek değişimi, açılmayı ve iyimserliği tercih etti" ifadesini kullandı.

 

Editör: TE Bilişim