ABD basını boru hatlarına kilitlendi 
 
ABD'de enerji konusu ana gündem maddelerinden biri olmayı sürdürürken ve petrol fiyatları ABD'de son üç ayın en düşük seviyesinde seyrederken, Amerikan basını Kafkasya'daki çatışmanın petrol ve gaz boru hatları üzerinde ne gibi bir etkisi olacağına kilitlendi.  
  
Los Angeles Times gazetesinde yer alan Elizabeth Douglas imzalı bir yorumda, Kafkasya'daki çatışma dolayısıyla bölgedeki petrol ve gaz boru hatları konusundaki endişenin arttığı belirtildi.

Çatışma nedeniyle bölgedeki, dünyanın günlük petrol ihtiyacının yüzde birini karşılayan boru hatlarında herhangi bir hasarın meydana gelmediği vurgulanan yazıda, diğer yandan BP'nin (British Petroleum) Gürcistan'dan geçen Bakü-Supsa boru hattını önlem amacıyla kapattığı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattında da geçtiğimiz hafta gerçekleşen bir yangın dolayısıyla sevkıyatın kesildiği hatırlatıldı.

Yazıda ayrıca, Washington Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar enerji uzmanı Edward Chow'un görüşlerine de yer verilerek, Chow'un "Gürcistan'dan geçen transit hatların uzun vadede güvenliği konusunda endişeli olduğu"nun altı çizildi.

Rusya'nın devlet kontrolündeki Gazprom ile bir enerji devi olduğu vurgulanan yazıda, Gazpromun eski başkanı Dmitri Medvedev'in Mart ayında Rusya'nın Cumhurbaşkanı seçildiği hatırlatıldı.

Yazıda, "Avrupalılar ve diğer ülkeler için Gürcistan'dan geçen yolların, Rusya'nın boru hatları ve enerji kaynakları üzerindeki kontrolüne karşı önemli bir denge oluşturduğuna" da dikkat çekildi.

Belli aralıklarla çıkan Enerji Ekonomist gazetesinin yayımcısı James L. Williams, "Rusya'nın Gürcistan ve boru hattı üzerindeki kontrolünün, bu ülkenin SSCB'nin eski uydularının çoğu üzerindeki etkisini onaracağı" görüşünü dile getirdi.

Diğer yandan, siyaset ve ekonomi analisti Natalia Leshchenko, boru hattı konusunun "şişirildiğini" ve "paniğe gerek olmadığını" savunuyor.

Washington Post gazetesinde Steven Pearlstein imzasıyla yer alan bir yorumda ise, BP'nin Bakü-Supsa boru hattını önlem amacıyla kapatmasına değinilerek, bunun "Rusya'nın Gürcistan'a saldırısının amaçlarından biri olduğu" savunuluyor. Yazıda, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in "petrol ve doğal gazın Rusya için ne kadar önemli olduğunu çok iyi bildiğinin" de altı çiziliyor.

Bununla birlikte, Kafkasya'daki çatışmanın boru hatları üzerindeki etkisine ilişkin Amerikan basınında yer alan haber ve analizlerin büyük bölümünde BTC'nin önemi vurgulanıyor ve BTC'ye ilişkin ayrıntılı bilgilere yer veriliyor. (aa)

DenizHaber.Com


 

Editör: TE Bilişim