500 Bin Kişiye İş Planı

DÜNYA Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından hazırlanan İletişim Platformu’nda 75 farklı ülkeden 2 bin Türk işadamının profili oluşturuldu. DTİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu platformda kasım ayından buyana 200 bin dolayında eşleşme sağlandığını söyledi. DTİK’in Yüksek İstişare Kurulu’nda bulunan Türk-Alman Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Nihat Sorgeç’in Almanya’da uyguladığı eğitim sistemini örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, 500 bin kişiyi iş bulabilecek mesleğe kavuşturma yolundaki planlarını da anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Güney Kore’yi 1999 yılında krizden çıkaran ve işsizlikle mücadelede başarıya götüren sistemi Türkiye’ye getireceğiz. Önümüzdeki bir yıl içerisinde 500 bin kişiye eğitim verecek ve bunların iş bulması konusunda yardımcı olacağız” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de en önemli sorunun işsizlik olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “35-54 yaş arasındaki işsizlik çok yüksek ve 6 ay içerisinde bu yaş grubundaki 200 bin kişiyi 3 ay meslek eğitimine alacağız. Eğitimin ardından 3 ay da bir işyerinde staj imkanı sağlayacağız. Eğer işyeri bu kişinin durumunu beğenirse, aynı işyerinde çalışmaya devam edecek. Önümüzdeki bir yıl içerisinde 500 bin kişiye eğitim vereceğiz. Bunların iş bulması konusunda yardımcı olacağız. Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, TOBB ve TOBB ETÜ Üniversitesi’nin ortak bir protokol imzalayacağız.”

Hükümet destekliyor

Rifat Hisarcıklıoğlu’nun örnek gösterdiği, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Başkan Yardımcısı Nihat Sorgeç’in Almanya’da uyguladığı eğitim sistemi ise şöyle çalışıyor:

1990’da kurulan BildungsWerk in Kreuzberg’de (BWK) mesleki eğitimler veriliyor.
BWK’da 100 dolayında eğitmen görev yapıyor, bunların yüzde 40’ı Türk ve 1000’e yakın kişi eğitim görüyor.
3 yıllık eğitim döneminde Alman Hükümeti gençlere ayda 300 Euro, yetişkinlere 600 Euro cep harçlığı veriyor.
Haftada iki gün teori, üç gün pratik dersler yürütülüyor.
BWK’yı Almanya’da özellikle Uyum Bakanlığı izliyor ve destekliyor.
BWK ayrıca Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanmak için de projeler ortaya koyuyor.

75 farklı ülkeden

Dünyanın farklı ülkelerinden Türk girişimcilerin toplandığı İletişim Platformu’nun geçen yıl kasım ayından itibaren deneme amaçlı kullanıma açıldığını belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Amacımız yurt dışında değişik ülkelerde yaşayan Türk iş adamlarının birbirinden haberdar olmalarını sağlamak. Kısmen bunda da başarılı olduk. Bu kurduğumuz internet sitesi ile bu konuda daha ciddi gelişmeler bekliyorum. DTİK İletişim Platformu Projesi, Türkiye’de bir ilktir. Buradaki bağlantı eşleştirme sistemi vasıtasıyla üyelere yaklaşık 200 bin eşleşme sağlandı. Türk girişimcilerin ‘facebook’u olarak gördüğümüz bu platform üzerinden 75 farklı ülkeden 2 bine yakın Türk girişimci ve profesyonel, kendi iş profillerini oluşturdu. Bine yakın yeni üyelik başvurusu da değerlendirme aşamasındadır.”

Yöneticiler üst düzeyi hedeflemeli

TÜRK diasporası olarak 10 temel hedefleri bulunduğunu dile getiren Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Dünya Bankası, IMF, OECD gibi çokuluslu kuruluşlarda daha fazla Türk’ün yer alması gerekiyor. Türk profesyonellerinin küresel şirketlerde üst düzeyleri hedeflemesi önemli. Diaspora üyesi Türkler, yerel ve ulusal düzeyde siyasete girmeli ama yalnızca Türklerin değil, herkesin sesi olmalıdır. Yurt dışında iş yapan Türk girişimciler ve şirketleri birbirine rakip olmamalı. Gerekirse anlaşmazlıkları düzenleyecek ombudsmanlık sistemi kurulabilir. DTİK olarak buna öncülük ederiz.”

Spor ve sanat imajı daha hızlı etkiliyor

SANAT ve spor olaylarının üzerinde durulması gerektiğinin altını çizen Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, şu bilgileri verdi: “Sanat, turizm, spor olaylarının üzerinde durmamız lazım. Bunlar her zaman marka imajını çok hızlı şekilde artıran konular. Sanat, spor, turizm ile ilgili konular ülkenin markasını daha cazip hale getiriyor. Dünyadaki örneklerine benzer bir Türkiye tanıtım portalı oluşturulmalı. Türkiye genelinde öğrencilere, iş adamlarına, turizme, sanata yönelik bir tanıtım portalının oluşturulması konusunda görüşmeler var. Türk Tanıtma Fonu ve benzeri kaynakların imaj ve tanıtım konuları için desteklerinin alınması konusu görüşüldü.”

Kent: ‘Yeni Başlangıç’ Türkiye için fırsat olur

THE Coca-Cola Company CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, ABD Başkanı Barack Obama’nın talebi doğrultusunda Yeni Başlangıçlar İçin Ortaklıklar Girişimi’nin (Partnerships for New Beginings) içinde yer aldığını ve bunun Türkiye için son derece önemli olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Sekreteri Hillary Clinton’un himayesinde ve Eski ABD Dışişleri Sekreteri Madeleine Albright’ın başkanlığında bu girişimin yürütüldüğünü ve Müslüman ülkelerdeki girişimciler ile ABD’deki girişimcileri biraraya getirerek bir köprü görevi görmesinin planlandığını açıklayan Kent, “Somut olarak ne tür gelişmeler olacağı konusunda önümüzdeki hafta bazı toplantılar yapacağız. Böylesi bir oluşumun içinde bulunmaktan bir Türk olarak gurur duyuyorum ve elimden gelen her türlü desteği vereceğim. Bu oluşum, girişimci Türk işadamları için fırsat oluşturur” dedi.

Kayaların arasından çıkan çiçek gibi risk alıyorlar

YURT dışındaki Türk iş adamlarına “Cesaret çiçekleri” olarak değerlendiren Rifat Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kayaların arasındaki çatlaklarda biten çiçekler gibi risk alarak zorluklara rağmen uzaklarda var olmayı başardılar. Ancak, bazen de bulundukları ülkelerde birbirlerine rakip olarak hız kaybettiler. Artık DTİK olarak bu girişimcilerimizi, yani cesaret çiçeklerini, yurt dışında birbirinden pay kapmaya değil, güç birliğine yönlendireceğiz.”

Hindistan ve Çin’den heyetler rekor kırdı

TÜRKİYE’nin küresel bir güç olması için çalışmaların devam ettiğini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki dönemde Avrasya Bölgesini küresel işbirliği sahası olarak görmeliyiz. Geçen yıl Çin ve Hindistan’dan Türkiye’ye gelen heyetlerin sayısı önemli ölçüde arttı. Bu ülkelerden Türkiye’ye gelen işadamlarının sayısı geçmiş 10 yılın toplamından daha fazla oldu. Buradan yola çıkarak Çin’in Şangay şehrinde DEİK’in temsilciliğini açmayı kararlaştırdık. Şanghay temsilciliğimizi, Türkiye ile Çin arasında bir geliştirme ofisi olarak tasarlıyoruz.”

Editör: TE Bilişim