4,4 Milyon Genç Eğitim ve Üretim Dışında

ANKARA - Ankara Ticaret Odasının (ATO), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü istatistikleri veri tabanına dayanarak hazırladığı ''Gençliğin Hali'' raporuna göre, Türkiye'de 4 milyon 422 bin gencin atıl bırakıldığı ortaya çıktı.
''2007 İşgücü Anketi'' sonuçlarına göre, Türkiye'de 15 ila 24 yaşında, 5 milyon 830 bini kız, 5 milyon 441 bini de erkek olmak üzere 11 milyon 271 bin genç bulunuyor. Bu gençlerden sadece 3 milyon 425 bini çalışıyor, 3 milyon 424 bini öğrenci olduğu için üretime katılmıyor. 4 milyon 422 bin genç ise ne üretimde ne de eğitimde yer alıyor.
Her 100 genç erkekten 23'ünün çalışma veya eğitim hayatı içinde yer almadığı, bu sayının kızlarda 55'e yükseldiği belirtilen raporda, 5 milyon 830 bin genç kızdan 1 milyon 508 bininin eğitimini sürdürdüğü, 1 milyon 140 bininin çalıştığı kaydedildi. Rapora göre, atıl durumdaki kızların sayısı ise 3 milyon 182 bine ulaşıyor, atıl gençlerin yüzde 72'sini kızlar oluşturuyor.
Raporda, 836 bin işsiz gençle birlikte işgücünde yer alan genç nüfusun 4 milyon 261 bin kişi olduğu, 7 milyon 10 bin gencin işgücü dışında bulunduğu vurgulanıyor.

CİNSİYETLAR ARASINDA UÇURUM VAR
Rapor, AB ülkelerinde eğitim nedeniyle işgücü dışında kalma oranlarında erkek ve kızlar arasında fazla farklılık bulunmadığını, ancak Türkiye'de cinsiyetler arasında uçurum olduğunu gösteriyor. AB ülkelerinde 4 puan olan ''cinsiyetler arası fark'' ülkemizde 40 puana kadar çıkıyor. Genç erkeklerin yüzde 74'ü eğitim nedeniyle işgücü dışında yer alırken, bu oran kızlarda yüzde 34'e düşüyor.

%62 SOSYAL GÜVENCEDEN YOKSUN
Rapora göre, çalışan gençlerin yüzde 62'si sosyal güvenceden yoksun olarak çalışıyor, kayıt dışılık oranı lise altı eğitimlilerde yüzde 73'e çıkıyor.

AYGÜN: GENÇLERE OLANAK SAĞLANAMIYOR
ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin 4,4 milyon gencine ne iş ne de eğitim olanağı sağlayabildiğine dikkat çekerek, ''Gençlerimizin en verimli çağları boşa gidiyor. Sadece gençlerin gelecekleri değil, ülkenin de geleceği kararıyor'' dedi. Ailelere bakabilecekleri sayıda çocuk sahibi olmaları önerisinde bulunan Aygün, ''Eğer iyi bir gelecek sunamayacaksanız fazla çocuk yapmayın'' diye konuştu. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim