4-C'li İşçilerin Maaşında Artış

Hükümet, 18 gündür eylemde olan TEKEL işçilerinin geçmek istemediği 4-C statüsü ile ilgili yapacağı iyileştirmeleri açıkladı. Buna göre işçilerin çalışma süreleri ve maaşları artırılıyor.

Ancak hükümetin açıkladığı iyileştirmeler eylemci işçileri memnun etmedi. İşçiler eylemlerine devam edecek.

İşte 4-C’lilerin Durumunda Yapılan İyileştirmeler
TEKEL işçilerinin de geçmesiyle 4-C statüsünde çalışacak 30 bin 357 kişiyi ilgilendiren düzenlemeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer açıkladı. Dinçer’in verdiği bilgiye göre, 4-C kapsamında çalışanların toplam çalışma süreleri 10 aydan 11 aya çıkarıldı.

İlköğretim mezunlarının maaşaları yüzde 17,4 oranında artırılarak, 114 Lira ilave ücret sağlandı ve 658 liradan 772 liraya çıkarılırken lise mezunlarının maaşları da yüzde 15,8 artırılarak 116 lira ek ücretle 856 liraya çıkarıldı.

Yükseköğretim mezunlarının maaşları ise yüzde 14,3 oranında artırılarak 117 lira ilave ücretle 938 Liraya yükseltildi.

Çalışma süresindeki ve maaşlardaki artışla birlikte 4-c statüsünde çalışanların toplam gelirlerinde yıllık yüzde 25-30 arasında artış sağlanmış oldu.

"Kendileri İstemedikçe İşten Çıkarılmayacaklar"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, sosyal güvenlik ve özlük hakları korunan TEKEL işçilerinin bütçe imkanları zorlanarak istihdam edilmelerine devam edileceğini ve hiçbir işçinin kendi istemedikçe devlet tarafından kapı önüne bırakılmayacağını söyledi.

Dinçer, "Biz onların çalışma şartlarını da iyileştirerek, maaşlarında yeni artışlar sağlayarak meseleyi sağduyuyla ve anlayışla karşılamalarını ve işlerine sahip çıkmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

"Bu Şartlarda Çalışacak Çok İnsan Var"
TEKEL işçilerine çağrıda bulunan Ömer Dinçer, şunları söyledi:

"Şu anda o şartlarda çalışan kamu işçisi yok. İhtiyaç da yok. Bu açıdan bakıldığında yeni bir istihdam yarattığımızı gözden kaçırmamak gerekiyor. Daha da önemlisi aslında bu şartlarda çalışacak ülkemizde çok sayıda insanın olduğunu görmek gerektiği kanaatini taşıyorum."

TEKEL İşçileri Uygulamadan Memnun Değil
Yapılan bütün bu iyileştirmelere rağmen eylemci TEKEL işçileri memnun olmadı.

TEKEL işçilerinin örgütlü olduğu Tek-Gıda İş’in Genel Başkanı Mustafa Türkel, konuyla ilgili şunları söyledi:

"4-C li olanlar için hayırlı olsun. Biz bu kararla ilgilenmiyoruz. Bunu bir kez daha basınını önünde açıklıyoruz. Biz Tek-Gıda çalışanları olarak 4-C yi kabul etmiyoruz."

İşçiler Perşembe günü yeni eylem planlarını açıklayacaklar.

Editör: TE Bilişim