3G’de Evdeki Hesap Çarşıya Uymadı

İletişimde büyük umutlarla hayatımıza giren mobil iletişimde üçüncü nesil (3G) uygulamaları, kullanıcıların faturalarına yükleyeceği ekstra vergileriyle yine en çok devlete yarayacak. Mobil KDV ve ÖİV üzerine gelen bir vergi ve 2 ücret, dizüstü bilgisayarından internete 3G hızıyla bağlanmak isteyenleri hayal kırıklığına uğratacak.

Ek ücretler: 31,1 + 12 TL+ 12TL

Bilgisayardan 3G internet için gerekli olan 3G modemin içinde yer alan SIM kart, kullanıcılara 31.1 TL’lik Yeni Tesis Özel İletişim Vergisi, yıllık 12 TL’lik Telekomünikasyon Kurumu Ruhsat Ücreti ve yine yıllık 12 TL’lik Telekomünikasyon Kurumu Kullanım Ücreti olarak faturalandırılacak.

19 TL’lik hizmet 52,1 TL’ye geliyor..

Böylece 19 TL’ye  dizüstü bilgisayarından dünyaya 3G hızında bağlanmak isteyen ilk ay sonunda 52.1 TL’lik bir fatura ile karşılaşacak.

Avea, Vodafone ve Turkcell bilgisayarlarından 3G  kullanmak isteyenlere sunduğu internet tarifelerini, KDV ve ÖİV  dahil açıkladı.

Ancak sözkonusu tutarlara yeni tesis ÖİV ile ruhsat ve kullanım bedelleri dahil edilmedi. Bu masraflar da eklenince 3G internet tarifeleri içinde en düşük tarife olan 19 TL, ilk ay için 52.1 TL’ye çıkacak.

En yüksek kotalı 3G paketinde ise bu fiyat ilk ay için 102 TL’yi geçecek. Söz konusu ekstra masraflar cepten 3G internet kullanacakları etkilemeyecek ancak, bilgisayarından mobil 3G kullanıcıları devletin yeni vergi geliri kapısı olacak.

PC’den 3G internet için ne gerekli ?

Bilgisayardan 3G mobil internet kullanıcı olmak için öncelikle 3G uyumlu modem edinmek şart. Dizüstü bilgisayarların USB girişlerine takılabilen bu modemin aktif olabilmesi için GSM operatörlerinden yeni bir SIM kartın alınması gerekiyor.

Bu SIM kart 3G modemin içine yerleştirilerek, bilgisayara takılması ve 3G paketinin alınmasıyla, bilgisayardan 3G teknolojisiyle internete erişilebiliniyor.

Hız ne koşullarda düşürülebilir ?

3G iletişimde operatörlerin kurulu altyapıları ve şebeke yoğunluğuna bağlı olarak mevcut koşullarda hızın en çok 7.2 megabite çıkması bekleniyor. Eğer kullanıcı kotasını belirli bir oranda aşarsa 3G abonesinin internet hızı 7 kata kadar düşürülebiliyor. Operatörlerin bundaki gerekçesi ise ‘adil kullanım’. Örneğin limitini 4 GB aşan abonenin hızı, 7.2 megabitlerden edge hızının da altı olan 128 kilobite çekilecek.

Editör: TE Bilişim