34 Milyar Dolarlık Stres

ABD'de 19 büyük bankaya uygulanan stres testlerinin sonuçları hakkında bilgi sahibi bir kaynağın Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, Bank of America'nın 34 milyar dolara kadar ek sermayeye ihtiyaç duyduğu belirlendi.

Bank of America sözcüsü Scott Silvestri konu hakkındaki sorulara cevap vermedi.

Daha önce konu hakkında bilgi veren ve resmi görüşmelere yakın olan başka bir kaynak, stres testi uygulanan 19 bankadan 10'unun ek sermayeye ihtiyaç göstermesinin beklendiğini belirtmişti.

Yetkililer testlerin sonuçlarını Perşembe günü geç saatlerde açıklamayı planlıyorlar. Sonuçlarda bütün bankalar için toplam ve her banka için ayrı verilerin yer alacağı belirtiliyor.

Bank of America, sermaye ihtiyacı duyduğu tahmin edilen bankaların başında yer alıyor. Bankanın, 1 Ocak'ta tamamlanan Merrill Lynch'in satın alımı ve kredi kayıpları sebebiyle ek sermaye ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor.

İfade edilen 34 milyar dolarlık rakam, bankanın sermaye ihtiyacı konusunda daha önceden basında çıkan rakamların yaklaşık üç katı seviyesinde.

Konu hakkında bilgi sahibi başka bir kaynak, stres testi uygulanan 19 ABD bankasının büyük kısmının,  kamuoyuna sunulan test sonuçları ardından cuma günü basın toplantısı düzenleyeceğini ve şu anda bazı  bankaların sermaye artırma planları üzerinde çalıştığını belirtti.

Bank of America'nın gereken sermayeyi nasıl ortaya koyacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor.  Banka sermaye artırımı için varlıklarını satabileceği gibi, hisse ihracı da yapabilir.

Daha önce,  bünyesindeki First Republic Bank'ın faaliyetlerini satabileceğini belirtmiş olan banka,  ayrıca Çin'in ikinci büyük bankası China Construction Bank'taki payının bir  kısmını veya hepsini
satabileceğini de ifade etmişti. 

Banka yeterli varlık satışı yapamazsa, devletin elinde bulunan imtiyazlı hisseleri adi hisseye  dönüştürmesi gerekebilir. İmtiyazlı hisselerin dönüştürülmesi halinde mevcut hissedarların bankadaki  payı azalacak ve ABD devleti bankanın en büyük hissedarlarından biri konumuna gelecek.

Merrill Lynch'i satın almasından iki hafta sonra, Ocak ayı ortasında hükümetin 20 milyar dolar sermaye  yardımıyla kurtardığı Bank of America, bugüne kadar kamudan toplam 45 milyar dolar yardım aldı.
 

Editör: TE Bilişim