30 Ağustos Zafer Bayramı Bu Yıl Daha Görkemli Kutlanacak.

AKM'deki geçit töreninde görev yapacak personel sayısı 4bin 512 den 8 bin 811'zırhlı ve mekanize araç sayısıda42 den 94 e çıkarıldı.

Genelkurmay Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın daha görkemli kutlanması için faaliyetlerinde birçok yenilik yaptı. Bu kapsamda, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenecek törenlerde geçiş yapacak personel sayısı ile zırhlı ve mekanize araç sayısı yaklaşık iki kat artırıldı.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Genelkurmay Karargahı'nda yaptığı basın toplantısında, 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinleri kapsamında, bugüne kadar yapılan ve yapılacak faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Tümgeneral Güler, 22-30 Ağustos 2009 tarihleri arasında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Samsun ve Erzurum'da vatandaşların yoğun olarak kullandığı alışveriş merkezlerinde TSK'yı tanıtıcı stantlar açıldığını belirterek, bunun yanı sıra çeşitli afiş, pano, CD ve broşürler hazırlandığını ifade etti.

Bu yıl ''Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye'' sloganını oluşturduklarını hatırlatan Tümgeneral Güler, bu yıl ilk defa AKM alanında yapılacak kutlama törenine katılacak vatandaşlara ve protokole dağıtılmak üzere Türkçe ve İngilizce ''30 Ağustos Broşürü'' ile TSK'yı tanıcı CD hazırlandığını kaydetti.

Kutlamalar kapsamında, Afyonkarahisar'daki etkinliklerin 25-30 Ağustos günleri arasında gerçekleştirildiğini anımsatan Tümgeneral Güler, Afyonkarahisar'da dün yapılan törenlere ilk kez Genelkurmay Başkanı düzeyinde katılım sağlandığını söyledi.

Tümgeneral Güler, Devlet Mezarlığı'nda her yıl 30 Ağustos tarihinde gerçekleşen törenin bu yıl 29 Ağustos'ta yapılacağını belirterek, geçmiş yıllarda sadece Genelkurmay Başkanı, kuvvetler komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile Ankara'daki orgenerallerin katıldığı törene, bu yıl Ankara Garnizonu'ndaki bütün general ve amirallerin katılacağını bildirdi. 
    
TÖREN PROGRAMI
-
    
Kutlamalar kapsamında, 22-27 Ağustos 2009 arasında Ankara'daki 6 farklı merkezde Askeri Bando konserleri düzenlendiğini anlatan Tümgeneral Güler, ayrıca yarın akşam Batıkent'teki Vedat Dalokay Parkı'nda Mehteran Bölüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu konserlerinin ardından sanatçı Kıraç'ın bir konser vereceğini ifade etti.
 
Tümgeneral Güler, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve TSK Günü kutlama tören programına ilişkin ise şu bilgileri verdi:

''Zafer Bayramı saat 07.00'de başlayacak. Daha sonra 08.30'da Ankara'daki Atatürk Anıtlarına çelenk konulacak. Anıtkabir'deki törenlerin ardından, Genelkurmay Başkanı 09.45'de tebrikleri kabul edecek. AKM'de saat 11.00'deki geçit töreninden sonra saat 12.00'de 21 pare top atışı icra edilecek.

Ayrıca, saat 15.00'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan bir tabur, Alay Bandosu eşliğinde Sıhhıye-Kızılay-TBMM güzergahında bir yürüyüş yapacak. Saat 16.00'da ise Kara Harp Okulu diploma töreni var. Daha sonra ise saat 20.30'da Merkez Orduevinde 30 Ağustos Resepsiyonu yapılacak. Törenler, saat 24.00'da resmi olarak sona erecek.'' 
    
ZAFER BAYRAMI'NIN İLKLERİ-
    
Tümgeneral Güler, AKM'deki geçit töreninde daha önceki yıllarda sadece Ankara Garnizonu'nda konuşlu birliklerin sancakları yer alırken, bu yıl ilk kez Türkiye'deki tüm birliklere ait 60 sancağın törene katılacağını bildirdi.

Bu yıl ilk kez milli birlik ve bütünlüğün simgesi Türk Bayrağının, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığına mensup 660 askerden oluşan karma birlik tarafından taşınacağını belirten Tümgeneral Güler, törene Kıbrıs Türk Barış Kuvvetlerinden bir piyade taburu, İç Güvenlik Harekat Bölgesinde görev yapan 2. Ordu Komutanlığı'ndan bir komando taburu, 1. Komando Tugayı'ndan bir hava indirme taburunun da geçmiş yıllardan farklı olarak bu yılki törenlerde ilk kez yer alacağını kaydetti.
 
Tümgeneral Güler, şöyle konuştu:

''Benzer şekilde, Uzman Jandarma Adayı Taburu ile Asteğmen Adayı Taburu da bu yılki törenlere ilk kez katılacaktır. Bu yıl, Zırhlı Birliklerin geçit törenine Ankara Garnizonunda konuşlu tank birliklerimizin yerine, 1. Ordu Komutanlığından intikal eden, Leopard 2A-4 tanklarından teşkil edilmiş tank taburu katılacaktır.
 
Yine bu yıl geçit törenine katılan birliklerin miktarı ve silah, araç, gereç sayıları arttırılmıştır. Bu kapsamda, Kara Harp Okulu daha önce tabur seviyesinde katılırken alay seviyesinde, Astsubay Meslek Yüksekokulları da daha önce bölük seviyesinde katılırken tabur seviyesinde törene katılacaktır. Ayrıca bir tanker uçağı, 3 adet F-16 savaş uçağı refakatinde geçit törenine katılacaktır.''

Tümgeneral Güler, 30 Ağustos törenlerinde geçiş yapacak personel sayısının geçen yıl 4 bin 512 iken, bu yıl 8 bin 881'e çıkartıldığını bildirerek, yine bu yılki törene katılacak zırhlı ve mekanize araç sayısının da 42'den 94'e yükseltildiğini söyledi.
Tümgeneral Güler, ''Topçu ve diğer unsurlara ait araç sayısı da 50'den 80'e çıkarılmıştır. Törene katılacak uçak sayısı 19 artışla 56'ya çıkmış, helikopter sayısı da 5 artışla 25 olmuştur'' dedi.
    
RESEPSİYONUN DAVETLİLERİ-
    
Bu yılki 30 Ağustos Resepsiyonu'nun Merkez Orduevi'nde, geçen yıldan daha kapsamlı, toplumun her kesiminden yaklaşık 4 bin davetlinin katılımı ile yapılacağını ifade eden Tümgeneral Güler, resepsiyona, devlet erkanı, askeri personel, şehit ve gazi yakınları, bürokratlar, iş adamları, sanatçılar ve yazarlar ile vatandaşların davet edildiğini kaydetti.

Tümgeneral Güler, resepsiyonda, geçmiş yıllardan farklı olarak, Faruk Saraç'ın hazırladığı, Atatürk'ün giydiği kıyafetlerden oluşan ''Sarı Zeybek Defilesi''nin de sunulacağını anlattı.
 Tümgeneral Güler, 30 Ağustos günü, toplamda 22 gemi, 11 uçak ve helikopterin de İstanbul Boğazı'nda denizde resmi geçit yapacağını belirterek, ''Bu yıl, büyük bir coşkuyla kutlayacağımız Zafer Bayramı'nın 87'inci yılı. Önceki törenlerimizde olduğu gibi birlik ve beraberliğimizin bir simgesi olacağına inanıyoruz'' dedi.
    
SORULAR-

    
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tümgeneral Güler, ''Resepsiyona kaç vatandaş çağrıldı ve neye göre belirlendi?'' sorusuna, ''Ankara Valiliğine 50 çift olmak üzere 100 kişilik bir davetiye gönderdik. Tamamen Ankara Valiliğinin takdiriyle getirilecek'' karşılığını verdi.

Kutlama törenlerinin daha coşkulu kutlanmasının artarak devam etmesini planladıklarını dile getiren Tümgeneral Güler, ''Bu yılki törenlere neden 60 sancak gelecek? Bunun özel bir nedeni var mı?'' sorusunu ''Herhangi bir özel anlamı yok. Sadece daha görkemli törenlerin yapılması için elimizdeki imkanlarla, araç ve birlik sayısı artırılarak, faaliyetler daha da yoğunlaştırılarak bu planlama yapıldı'' diye yanıtladı.
 
Tümgeneral Güler, bir başka soru üzerine de, 30 Ağustos Resepsiyonu'na Ankara protokolündeki devlet erkanının davet edildiğini vurgulayarak, ''Bunlara ilave olarak iş adamları, sanatçılar ve vatandaşlarımız dahil oldu. Yer sınırlandırılması dolayısıyla emekli general ve amiraller katılmıyorlardı, bu yıl Ankara Garnizonu'ndaki 500 civarında emekli general-amiral da davet edildi'' dedi.

Tümgeneral Güler, 'Geçmiş yıllarda bir grup milletvekili resepsiyona davet edilmemişti. Bu yıl nasıl bir uygulama var?' şeklindeki soruya ''Geçen yılki yapılan davet kıstaslarımız geçerlidir'' karşılığını verdi. 

Editör: TE Bilişim