2010'da Toparlanma İhtimali Tehlikede

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, gelişmiş ekonomilerin bankalarındaki sorunlu varlıkları temizlemede çok yavaş davrandıklarını ve bunun küresel ekonominin 2010 yılında toparlanması olasılığını tehlikeye attığını söyledi.

Fon, küresel ekonominin bu yıl "Büyük Resesyon" yaşamasını ve daralmanın sıfırın altına inmesini bekliyor.

IMF Ocak ayında ekonominin bu yıl yüzde 0.5 büyümeyle bir anlamda yerinde sayacağını bildirmişti. Ancak Strauss-Kahn Şubat'ta yaptığı bir açıklamada, beklenenden kötü çıkan dördüncü çeyrek tahminleri üzerine Fon'un bu beklentiyi de düşürdüğünü söylemişti.

Strauss-Kahn, IMF'nin tahmininin hâlâ dünya ekonomisinin 2010 ortasında toparlanacağı yolunda olduğunu ancak bunun hükümetlerin teşvik paketlerini gecikmeden uygulamaya koymaları ve banka bilançolarını zehirli varlıklardan temizlemeleriyle mümkün olabileceğini söyledi.

    Afrika ekonomilerini konu alan bir IMF konferansına katılan Strauss-Kahn Reuters ile yaptığı söyleşide, "Banka  (yapılanmaları) cephesinde işler çok sürüncemede kalıyor. Birkaç ay daha böyle sürerse korkarım 2010'da  toparlanma çok güçleşecek "dedi.

   ABD'nin zehirli varlıklarını temizleme planına değinen IMF Başkanı, "ABD bunu tam olarak nasıl yapacağını  açıklamalıdır" dedi ve bu konuyu cuma ve cumartesi günleri Londra'da yapılacak G-20 maliye bakanları toplantısına  götüreceğini söyledi.

    Bankaların ve sigorta şirketlerinin riskli varlıkları yüzünden uğrayacakları zararın sınırlandırılması, finansal sisteme  olan güvenin yeniden tesisi için bu aşamada atılması gereken en önemli adım olarak görülüyor.

Editör: TE Bilişim