"20 Yıl Sonra Öğrenci Bulamayacağız"

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türkiye'deki üniversitelerin derin bir uyku içerisinde olduğunu belirterek, "Domatesin tohumunu İsrail'den buğdayın tohumunu da ABD'den alıyoruz bu ne utanç verici bir şey" dedi.

Özcan, Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal Amfisi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı. YÖK Başkanı, üniversitelerin 20 yıl sonra öğrenci bulmak için birbirleriyle yarışacağını söyledi. Özcan, "Bugünkü yabancı öğrenci sayımız 20 yıl öncesine eşit. Yabancı öğrenciler gelmeze rekabetten söz edemeyiz. Rekabet zeminini kaybedersek gücümüzü de kaybederiz kendi kendimize çalıp oynayan bir
sistem haline geliriz. Dünyadaki gelişmeler tam tersi. Dünyadaki birçok ülkede üniversiteler öğrenci bulmakta zorlanıyor. Onun için bizde 20 yıl sonra öğrenci aramaya başlayacağız. Nüfusumuz 20 yıl sonra 80 ya da 90 milyon olacak. O nüfusta yüksek öğrenim çağında olan öğrenci sayısı ise 1,2 milyon olacak. Yüzde 50 okullaşma olduğunu düşünürsek öğrenci bulmakta zorlanacağız. 860 bin civarında daha önce sınava girmiş ancak kazanamamış öğrenci var. Bunlar her yıl yeniden sınava giriyor. Biz üniversitelerimizde
liseyi bitirip sınava giren öğrencilere yeterli kapasite oluşturmuş durumdayız. Bir müddet sonra üniversite giriş sınavını kazanmadığı için sürekli sınavlara giren 860 bin öğrenci stoku eriyecektir. 20 yıl sonra ise 600 bin civarında üniversite çağında öğrencimiz olacak. Biz bugün bir yandan kapasiteyi artıyor bir yandan vakıf üniversiteleri açıyoruz. Bu gidişle 20 yıl sonra üniversiteler sokakta insanların üzerine basarak öğrenci aramaya başlayacak. Korkunç bir rekabet başlayacak. O nedenle yabancı öğrenci almamız çok önemli. Yabancı öğrenciyi de eğitimdeki kaliteyi arttırırsak ülkemize çekebiliriz" dedi.

Türkiye'nin domates ve buğday gibi ürünlerin tohumlarını yurt dışından ithal etmesinin üniversiteler açısından utanç verici olduğunu belirten Özcan, "Dünyada bir domuz gribi vakası ortaya çıktığında Singapur'da üniversiteler araştırmalara başladı ve 4 günde virüsün tüm özelliklerini ortaya çıkaran bir analiz yaptılar. Bizim üniversitelerde böyle araştırmalar gördünüz mü? Bizim üniversiteler tamamen uyuyor derin bir uyku içerisinde ve etrafında neler oluyor hiç bakmıyor. Biz ekonomiye ne katkı veriyoruz?

Yeni yeni teknolojiler mi üretiyoruz. Bugün domates tohumunu İsrail'den buğday tohumunu da ABD'den alıyoruz. Ne utanç verici bir şey. Bugün bir kilo tohum altından daha değerli. Bizim ziraat fakülteleri bu tür işlerle hiç ilgilenmiyorlar mı? Eğer memleketimizi bugün bu durumdaysa bunun sorumlusu biziz. Yani hikaye bizde. Hiç kimse başkalarını yada siyasileri suçlamasın. Biz işimizi iyi yapsak belki Türkiye çok daha iyi durumda olacak" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim