115 Ülke Türkçe'de Birleşti

115 farklı ülkeden geldiler, 'Sevgi Dili Türkçe' konuştular. Renkleri, dilleri, kültürleri farklı bu 700 sevgi çiçeği, barış ve kardeşlik türkülerini beraberce söylediler.

Güzel türkçeleriyle, sevgi dolu yürekleriyle, ışık saçan gözleriyle dinleyenleri, seyredenleri kendilerine hayran bıraktılar.

Afrikadan Asya'ya, Avrupadan Amerika'ya kadar 5 kıtadan geldiler şiir, şarkı, halkoyunları ve güzel konuşma gibi farklı dallarda yapılan yarışmada hünerlerini sergilediler. Kızılcıhamamda başlayıp bazı Anadolu şehirleri ve İstanbul'da devam eden 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarının coşkusu, yine Ankara'da yapılan muhteşem ödül töreniyle doruğa çıktı.

Binlerce Türkçe sevdalısı muhteşem ödül törenini izlemek için ASKİ salonunu hınca hınç doldurdu. Halk oyunları ekiplerinin gösterileri seyircilere keyifli dakikalar geçirtirken, okunan şiirler duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Çok sayıda davetli, şarkı ve şiirleri dinlerken gözyaşlarına hakim olamadı.

Merhum Hacı Kemal Erimez'e Vefa Ödülü
Törenin en hüzünlü dakikaları ise Vefa Ödülü verilmesi sırasında yaşandı. Ödül, Anadolu ve Ortaasya'da okulların açılmasına öncülük eden merhum Hacı Kemal Erimez'e verildi. Ödülü Hacı Erimez'in oğlu Kamil Erimez, Devlet Bakanı ve Başabakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın elinden aldı.

Ödül töreninde İsmail Gaspıralı Ödülü Türk Diline hizmetlerinden dolayı TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'e, Ali Şir Nevai Ödülü ise 4 bilim adamına verildi.

Duygulu anların ardından davetlilerin ilgiyle izlediği finalde, sıra öğrencilerin hünerlerini sergilemesine geldi.

Karakatürist Hasan Kaçan'ın canlandırdığı Heredot Cevdet tiplemesi başarıyla oynayan Nijeryalı Halilru Faruk'un performansı ise parmak ısırttı. Sarıkamış Hiyakesi ile kimi zaman güldüren kimi zaman hüzünlendirerek anlatan Nijeryalı Heredot, izleyenlerden bol alkış aldı.

Son günlerin popüler Karadeniz dansı 'Kolbastı'yı bu kez Irak ve Kırgız öğrenciler oynadı.

Finaldeki öğrenciler şarkılarını yine ustalıkla söyledi.

Bu Yarışın Kaybedeni Yok
Kaybedeni olmayan olimpiyatlarda altın madalya kazanan öğrencilere biner dolar, gümüş alanlara 750'şer, bronz kazananlara 600'er, mansiyon alanlara ise 500'er dolar para ödülü verildi. Türkiye'nin tanıtılmasına hizmet edenlere de "Türk Dili Ödülleri" verildi.

İzleyicilere unutulmaz bir program yaşatan töreninin sonunda olimpiyat şarkısı 'Yeni Bir Dünya' ile birlik mesajı verildi. 115 ülkenin çocuklarından oluşan dünya korosu, 'Hep birlikte yeni bir dünya kuruyoruz, sevgi dili Türkçe ile buluşuyoruz' diye seslendi.

Editör: TE Bilişim