Canlı hayvan taşıma şartlarının ağırlığı nedeniyle sadece iki ülke firmasının yükleme izni bulunan ABD limanlarından yük taşımak için bir Türk şirketi de izin aldı. Kısa adı USDA (United States Department of Agriculture) olan Amerika Tarım Bakanlığı’nın şartlarına uyum sağlayabilen iki şirketin dışında Amerika’dan havyan yükleme izni alan üçüncü şirket bir Türk firması oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teşvikleriyle bu alana yatırım yapan firmalardan biri olan Horizon Trading’e ait Horizon Livestock isimli geminin 2011 yılı sonu itibariyle yapımı tamamlandı ve söz konusu gemi Türkiye’nin ilk ve tek canlı hayvan taşıma gemisi oldu. Horizon Livestock, Amerika limanlarından hayvan yükleme konusunda USDA’den izin alabilen, toplam üç firmaya ait on gemiden biri olma özelliğini taşıyor.
Türk girişimcilerin 2012 yılı içerisinde 100 bine yakın gebe düve ithal etmesi öngörülürken, maliyetler içerisindeki en büyük paylardan biri deniz taşımacılığı olarak ön plana çıkıyor. Dünyanın gebe düve ihracatında önde gelen ülkelerinden biri olan ABD’den yükleme iznine sahip iki ülke olan Avustralya ve Hollanda’ya ait iki firma bu alanda tekel olma özelliği taşıyordu. -

"Bir Dünya Tekelini Yıktık"

Horizon Livestock Trading Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Çalışkan,  ’bu alanda bir dünya tekelini yıktıklarını’ söyledi.
 
Türkiye’nin ilk canlı hayvan taşıma gemisini yapmanın ülkeleri adına kendilerine gurur verdiğini dile getiren Çalışkan, ’Girişimimiz, USDA tarafından tam not aldı ve firmamız Amerika limanlarından canlı hayvan yüklemesi yapma ehliyetine sahip dünyadaki üç firmadan biri olurken, ülkemiz de bu hakka sahip üç ülkeden biri oldu’ diye konuştu.
 
Limandan demir alan ve yola çıkan gemide, sahiplerine ulaştırılmak üzere yaklaşık 3200 gebe düve bulunduğunu anlatan Çalışkan, bunun Türkiye tarihinde bir ilk olmasının yanı sıra Amerikan kayıtlarına geçen en büyük yüklemelerden biri olduğunu ifade etti.
 
Horizon Livestock isimli gemi, yaklaşık olarak 3500 civarında büyükbaş veya 4500 civarında besili hayvanı aynı anda taşıma kapasitesine sahip. Amerika limanlarından bu ehliyete sahip dünya çapında sadece 9 gemi daha bulunuyor.

Yolculuk 2 Haftada Tamamlanacak
 
Gemi kaptanı Belek Öztürkcan, 40 civarındaki mürettebat ile çıktıkları okyanus ötesi yolculuklarını, 20 deniz knotı hızları ile yaklaşık 2 haftada tamamlayacaklarını kaydetti.
 
Gemideki hayvanlar 24 saat veteriner gözetiminde tutuluyor. USDA kurallarına göre, 2 metrekareye bir inek düşecek şekilde yükleme yapılabiliyor, 24 saat çalışan havalandırma sistemi ve tazyikli suyla temizlik sayesinde, gemideki hijyen devamlı kontrol altında tutuluyor. Hayvanların metal zeminde kayma ve düşme ihtimalleri özel talaş kaplamalar ile asgari miktara indirilirken, canlı hayvan taşımak için özel dizayn edilen gemi, deniz suyundan 250 ton su arıtma kapasitesine sahip.

Editör: TE Bilişim