Önümüze bakıp büyük dalışla 7 gemiye gireceğiz   
 
Zihni Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Turgut Güneri, "Şu an fırsatlar zamanı. Bir süre önümüze bakıp sonra hızlı bir dalış yapacağız. Ortaklarımızla birlikte 7 gemiye girebiliriz" dedi.


DENİZCİLİK sektörünün ekonomideki büyümenin etkisiyle son 5 yılda hızla yol aldığını anlatan Zihni Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Turgut Güneri, ekonomik krizle birlikte fiyatların düşmeye başladığını söyledi. Kriz döneminin sektör açısından "fırsat" olabileceğini belirten Güneri, "Şu an fırsatlar zamanı. Özellikle denizcilik sektöründe fiyatlar düşmeye devam edebilir. Önümüze bakıp fırsatları değerlendireceğiz. Sonra hızla dalıp ortaklarımızla birlikte yeni yatırımlar yapacağız. 5-6 ve 7 gemiye girebiliriz" dedi.

Fiyatlar düştü

Sektörde önümüzdeki dönemde yeniliklerin olabileceğini anlatan Turgut Güneri, şöyle konuştu: "Bankacılık sektörünün çökmesiyle taşıma bedelleri de etkilendi. Bunun yanı sıra gemi fiyatları da önemli ölçüde düştü. Hatta tarih boyunca bu rakamlar hiç olmadı. Gemi fiyatları yüzde 80 düştü. 2003 yılında başlayan artış, 2006 ve sonrası zirveye ulaştı. Ancak her çıkışın bir inişi olduğu gibi denizcilik sektörü de bu dalgalanmadan etkilendi. Sektör ekonomik krizde farklı süreçler yaşadı."

Mare Forum

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek denizcilik sektörü açısından çok önemli bir projeye imza atan Zihni Holding, Mare Forum’u İstanbul’a taşıdı. Sektörün önde gelen armatörlerinin, CEO’larının ve dernek başkanlarının bir araya geldiği forumda, denizcilik ve enerji piyasasının gündemini oluşturan konular hakkında tartışıldı. Mare Forum 1999 yılından beri Houston, Atina, Marsilya, Jakarta, Rotterdam, Petersburg, Oslo ve Şangay gibi dünyanın önemli deniz ticareti şehirlerinde düzenleniyor. Bu yıl Zihni Holding işbirliği ile İstanbul’da düzenlenen forumda yaklaşık 200 yerli ve yabancı katılımcı hazır bulundu.

En büyük istihdam kaybı gemi yapımında yaşandı

 TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, "En çok istihdam azalışı yüzde olarak baktığımızda gemi inşa sanayinde yaşanmıştır" dedi. Mete, hükümetin ekonomide 4’üncü tedbir paketini açıkladığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Bu  kısa süreli tedbirdir, kalıcı olarak alınması gerekmektedir. Gemi inşa sanayisine gelince, dünyadaki ticaretin yüzde 90’ı deniz yoluyla taşınıyor. Ekonomi ve dünya ticareti durduğu zaman ilk önce deniz taşımacılığı duruyor. En çok istihdam azalışı yüzde olarak baktığımızda gemi inşa sanayinde yaşanmıştır. Gemi inşa siparişlerinin birçoğu iptal edildi, bir kısmı erkelendi, devam edenler de zor şartlarda sürdürülüyor."
 

Editör: TE Bilişim