Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Zeki Sezer, zehir yüklü gemilerin Türkiye'de söküm işlemlerinin yapılmasına tepki gösterdi. Avrupayı çifte standart yapmakla suçlayan Sezer, Türkiye'nin Avrupa'nın 'zehirli atık çöplüğü' olmaması gerektiğini belirtti ve , 'Asbestli gemi Türkiye'ye sokulmamalı' dedi.

Sezer, yaptığı yazılı açıklamada kansere yol açan asbest maddesi ile yapildigi için 7 yıldır Hollanda'da bekletilen Meksika bandıralı 'M/T Otopan' adlı geminin Türkiye'ye getirilerek sökülmek istenmesine tepki gösterdi.

Avrupa ülkelerinin çevre konusunda çifte standart uyguladığınıifade eden Sezer, 'Bir yandan çevre standartlarının yükseltilmesini isteyen bu ülkeler, öte yandan hurda ve atıklarını başka ülkelere ihraç etmek için çaba göstermektedir' dedi.

Başta Çevre ve Orman Bakanlığı olmak üzere sorumlu kurum ve kuruluşların yeterince duyarlı davranmadığını ileri süren Sezer, 'Ne yazık ki ülkemizde her gün yeni bir çevre faciası yaşanıyor. Zehirli variller, İskenderun Körfezi'nde batan zehir yüklü gemi henüz hafızalarda iken, yeni bir zehirli geminin Türkiye'ye getirilmesine izin verilmesi anlaşılabilir bir durum değildir' diye kaydetti. Sezer şunları belirtti:

'Asbestli' gemi sökümünden elde edilecek gelir, herhalde topraklarımızın, kıyılarımızın, denizlerimizin kirlenmesinden, iinsanlarımızın kanser tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından daha önemli olamaz. Türkiye asla Avrupa'nin zehirli atık çöplüğü olmamalı. Çevre ve Orman Bakanlığını göreve davet ediyorum. Asbestli gemi Türkiye'ye sokulmamalı.'

Öte yandan SHP Genel Sekreter Yardımcısı Recai Ersoy da tepkisini, 'Tüm dünyada kanserojen olduğu için ancak geri kalmış ülkelerde ve oradaki isçilerin sağlıkları hiçe sayılarak, bu tür gemiler parçalanmaktadır' diye dile getirdi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim