ZEHİRLİ GEMİLER TÜRKİYE'YE GELİYOR

ABD donanmasının emekliye ayırdığı asbest, civa ve kurşun gibi zehirli maddeler içeren 77 'hayalet gemi', parçalanmak üzere Türkiye'ye gönderilecek. Bu haber çevre örgütlerini ayağa kaldırdı.

ABD Denizcilik İşletmesi'nin açıklamasına göre İzmir'in Aliağa bölgesinde ilbet faaliyet gösteren Enviromental Recycling Systems adlı bir şirket, hurdaya çıkarılan gemileri parçalamak için teklifte bulundu.

21 milyon dolarlık teklife göre asbest yüklü gemilerin bir bölümünün Türkiye'de, bir bölümünün ise Meksika'da bulunan tersanelere götürülmesi öngörülüyor. Ancak ABD merkezli Basel Action adlı çevreci bir örgüt gemilerin Türkiye'ye gönderilmesine büyük tepki gösterdi.

Örgütün toksikoloji uzmanı Richard Guiterrez, "77 hayalet gemi, Türkiye'ye gönderilirken açık denizlere ciddi miktarda sızıntı yapabilir.

"Türkiye güvenli mi?"
Ayrıca Türkiye'deki çalışma şartlarının ne kadar güvenli olduğu da tartışılır. Amerika kendi zehirli hurdasıyla başa çıkabilecek kapasitededir. Bu işe başka ülkeleri de katıp riski artırmaya gerek yok" diyor.

Enviromental Recycling Systems yetkilisi Denny Vaughan ise verdikleri teklifi, Türkiye'nin Hindistan gibi ülkelerle karıştırılmaması gerektiğini söyleyerek savunuyor: "İzmir'deki güvenlik standartları son derece yüksek. Çalışanların hepsi koruyucu giysi giyiyor. Yani asbestten zehirlenme olasılıkları yok. Ayrıca emekliye ayrılan gemileri sökme işlemini gelişmekte olan ülkelerde yapmak daha avantajlı. Çünkü gemilerin hurdaya ayrılan metal parçaları, kazanları ve makinelerine olan talep bu ülkelerde daha yüksek."

ABD Kongresi'nin aldığı karara göre Virginia eyaletinde bulunan gemilerin 2006'ya kadar bölgeden alınması gerekiyor.

Kaynak: Vatan

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim