Hiç bir ülkenin zehirli oldukları gerekçesiyle kabul etmediği iki geminin söküm işlemleri Türkiye'de yapılacak. İskenderun Körfezi'nde zehirli atık içeren 2 bin 200 ton yüküyle batan MV/Ulla gemisinin ardından, kanserojen etkisi bilinen 'amyant' ile kaplı olan, nükleer yakıtla çalışan Fransız uçak gemisi 'Clemenceau gemisi ile Hollanda'nın Amsterdam Limanı’nda 7 yıldır bekletilen Meksika bandıralı ‘Otopan’ adlı gemiler Türkiye'ye geliyor.

Kanserojen etkisi bilinen 'amyant' ile kaplı olan, nükleer yakıtla çalışan Fransız uçak gemisi 'Clemenceau 1997'de hizmet dışı bırakılmış, daha sonra bir İspanyol şirketine satılmıştı. Şirket içindeki zehirli asbestin temizlenmesi sonrası gemiyi parçalayacaktı. Ancak bunun Avrupa Birliği'nin sağlık ve güvenlik kuralları çerçevesinde mümkün olmadığı bildirildi.

Clemenceau bunun üzerine bir Alman şirketince beş ay önce parçalanması için Hindistan'a gönderilmişti. Ancak çevrecilerin ve Hindistan'daki sendikaların, taşıdığı asbest nedeniyle gemiyi protesto etmeleri nedeniyle Clemenceau, Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin kararıyla ülkesine doğru yola çıkmıştı. Hiç bir ülkenin zehirli atıkları nedeniyle kabul etmediği Clemenceau'nun söküm işlemleri de Türkiye'de yapılacak.  

Hollanda'nın Amsterdam Limanı’nda 7 yıldır bekletilen Meksika bandıralı ‘Otopan’ adlı geminin kanserojen amyant maddesinden kaplamalarının söküleceği İzmir-Aliağa’ya üç hafta içerisinde ulaşacağı tahmin ediliyor. Seyahat için elverişsiz olan geminin batmasından endişe eden Hollanda, gemiyi karasuları dışına çıkana kadar deniz polisi eşliğinde römorkörlerle çektirdi. Geminin Türkiye’ye doğru yola çıktığını öğrenen Çevre ve Orman Bakanlığı alarma geçti. Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yeni Çevre Kanunu uyarınca kendilerinden izin alınması gerektiğini; ancak böyle bir başvurunun gelmediğini kaydetti. Zehirli maddelerin Türkiye’ye girişinin yasak olduğunu belirten Öztürk, geminin Türk karasularına sokulmayacağını açıkladı. Geminin söküm işleminin yapılacağı Şimşekler Tersanesi’nin sahibi Osman Şimşek ise bakanlıktan gerekli izinlerin alındığını iddia etti.

AFP, Hollanda Çevre Bakanlığı Sözcüsü Paula van Dael’e dayandırdığı bir haberde, 1999’dan beri Amsterdam Limanı’nda bekletilen Meksika bandıralı Otopan gemisinin birinci derece kansere sebep olan maddeler arasındaki amyant kaplamalarının sökülmesi için İzmir’deki Şimşekler Tersanesi’ne doğru yola çıktığını bildirdi. Haberde Dael’in, “Gemi, amyant sızıntısı olmayacak şekilde hazırlandı” sözleri de yer aldı. Sözcünün açıklamaları Türkiye’nin büyük bir sorunla karşı karşıya kalacağının sinyalini daha veriyor. Hollanda Çevre Bakanlığı Sözcüsü Paula van Dael’ gemiyle ilgili olarak “Yolculuk yapmak için kötü durumda olan gemi, karasularımızdan çıkıncaya kadar Hollanda deniz polisi gemileri tarafından çekilecek” açıklamalarını da yaptı.

Öte yandan  Türk yetkililerinin ‘Otopan’ın gelişinden haberdar edildikleri ifade edildi. Otopan’ın amyant kaplamaları söküldükten sonra kimsayal madde taşımada kullanılacağı öğrenildi. Geminin Türkiye’ye doğru yola çıktığı bilgisi üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı alarma geçti. Dışişleri ve Ulaştırma bakanlıkları ile Denizcilik Müsteşarlığı uyarıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Türkiye’de bu gemideki amyant maddesinin bertaraf edileceği tesisin bulunmadığını belirtti. Öztürk, “Otopan’ın karasularımıza girmesine izin verilmeyeceğini belirtti.

‘Otopan’ isimli geminin kaplamasının söküleceği Şimşekler Tersanesi’nin sahibi Osman Şimşek, Hollanda’dan yola çıkan geminin tesislerine söküm için yola çıktığını doğruladı. Şimşek, gemideki asbestli kaplamalar konusunda ise şunları söyledi: “Gemi, tesislerimizde kesilecek. Bu madde her gemide standart olan yanmaz özelliği olan kaplamalardır. Geminin, 15 günde ulaşacağını tahmin ediyoruz.” Hollanda Çevre Bakanlığı’nın, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldığını iddia eden Şimşek, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı’nın böyle bir izin olmadığını açıkladığını öğrenmesi üzerine; “Bu konuda bilgim yok. Mümkün değil. Bakanlıkta bu konuyu takip eden bir birim var, işleri onlar yürüttü” diye konuştu.

Amyant ya da diğer ismiyle asbest ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere çok dayanıklı lifsel yapıda bir mineral. 3 binden fazla kullanım alanı olan bu mineralden, özellikle gemi, uçak, otomobil yapımında, inşaat sektöründe, ısı ve ses izolasyonunda yaygın olarak yararlanılıyor. Kanserojen etkisinin 1970’de tespit edilmesinden sonra başta AB üyesi ülkeler olmak üzere kullanımı yasaklandı. Gemilerde, yer, tavan ve duvar kaplamalarında kullanılıyor.

Kaynak:Turkishmaritimenews.com- Zaman-Lloydlist

DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim