Ukrayna’dan gelen zehir gemisi miydi

5 Ocak tarihinde Türkiye'nin İskenderun limanına doğru yola çıktığı sırada, mürettebatın zehirlenmesi nedeniyle yükünü aklığı Ukrayna'nın Kerç limanına dönmek zorunda kalan Sierra Leone bandıralı ODISK gemisinin yükü alarm sinyali verdi.

Mürettebattan ikisi iki gün önce hayatını kaybetti.

Gemi konşimentosunda beyan edilen kaliteli çelik üretiminde kullanılan 2 bin ton fero-silisyum'un yanı sıra gemide kimyasal silah yapımında kullanılabilen 'fosfin' maddesi bulunduğu şüphesi de doğdu.

Ukrayna Olağanüstü Durumlar Bakanlığı yetkilileri zehirleyici gazın ana yük fero-silisyumun ıslanması sonucu serbest kaldığını savunurken, Rus kimyagerler farklı görüş ortaya koydu.

Rusya "Kimyasal Güvenlik Birliği" Başkanı Dr. Lev Feodorov, "Gemide beyan edilen yük ne kadar ıslak olursa olsun tösfın üretecek özellik taşıyamaz. 20'nci yüzyıl başlarında kimyasal silah yapımında kullanılan fosfin çok farklı kimyasal bileşenlerden çıkıyor. Bu yüzden ODISK gemisinde beyan edilmemiş ve şimdilik ne okluğunu bilmediğimiz son derece zehirli, gizli başka bir yük bulunduğu ihtimali güç kazanıyor" dedi.

Ukrayna'dan yola çıkan şüpheli geminin, İstanbul ile Çanakkale boğazlarından geçerek İskenderun limanına yükünü boşaltması gerekiyordu.

Hürriyet-Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Yayın Tarihi: 10 Ocak 2007

Editör: TE Bilişim