ANKARA - 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde kutlanıyor. Ankara'daki kutlamalar Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un başkanlığındaki heyetin Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Orgeneral Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve askeri erkan Aslanlı Yol'dan yürüdü.

Orrgeneral Başbuğ, Atatürk'ün mozolesine üzerinde ''Türk Silahlı Kuvvetleri'' yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
Orgeneral Başbuğ ve törene katılanlar, Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

GÜCÜNÜ MİLLETTEN ALAN ORDUMUZ HER ZAMAN GÖREVİNİN BAŞINDA
ImageDaha sonra Misak-ı Milli kulesine geçen Orgeneral Başbuğ, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Ulusumuzun büyük önderi, ordularımızın ebedi Başkomutanı, eşsiz devlet adamı yüce Atatürk,
Üstün liderliğinizde Türk milleti ve ordusuyla gerçekleştirdiğiniz Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıl dönümü nedeniyle huzurlarınızdayız.
Büyük Taarruz, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atıldığı, tarihe yön veren emsalsiz bir muharebedir. Bugün bağımsız bir devlet çatısı altında yaşayan herkes bu zafere ve O'nu kazanana çok şey borçludur. Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin büyük Atatürk sevgisi sonsuza kadar yaşayacaktır.
Gücünü milletinden, ışığını sizden, cesaretini tarihten, kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan Türk ordusu her zaman nöbette ve görevinin başındadır. Rahat uyu, ruhun şad olsun.''

Orgeneral Başbuğ daha sonra deftere yazdığı metni yüksek sesle okudu.

BAŞBUĞ TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

ImageGenelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile kuvvet komutanları, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Günü dolayısıyla tebrikleri kabul etti.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Şeref Salonunda düzenlenen tebrik töreninde, Orgeneral Başbuğ ve kuvvet komutanları, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan, ''Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye'' sloganının yer aldığı afişin önünde kutlamaları kabul ettiler.
Orgeneral Başbuğ ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay konuklarla tokalaştı.

Orgeneral Başbuğ ve kuvvet komutanlarını; TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, orgeneraller, oramiraller, bürokratlar ve yabancı askeri ataşeler tebrik ettiler.

Törenin başlamasından önce Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Baykal'ın bekleme salonunda bir süre sohbet ettikleri görüldü. 

İSTANBUL'DAKİ KUTLAMALAR

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üniversiteler, siyasi partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Iğsız, Anıt Şeref Defteri'ne şunları yazdı:

"Bugün yüce milletimizin ve onun ayrılmaz parçası olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bir bütün olarak gerçekleştirdiği zaferin 87. yıl dönümü münasebetiyle minnet ve şükran duygularımızla huzurunuzdayız.

Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte en zor şartlar altında yurdunu ve ulusun düşman istilasından kurtardığı gibi bugün de aynı azim ve kararlılıkla çağın gereklerine uygun donanımıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni her türlü tehlikeye karşı korumak ve kollamak amacıyla görevinin başındadır. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ulusunun hizmetinde, Atatürkçü düşünce sistemini benimseyerek görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri olarak huzurunda saygıyla eğiliyor, şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygı ve hürmet anıyoruz"

İZMİR'DEKİ KUTLAMALARImage

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Tören, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversiteler, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, anıt şeref defterini imzaladı.
Yazdıklarını yüksek sesle okuyan Orgeneral Kıvrıkoğlu, şanlı Türk tarihinde müstesna yeri olan Büyük Zaferin 87. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, 87 yıl önce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun ülkeyi işgale kalkışan düşman ordularını hiçbir zaman unutamayacakları bir hezimete uğrattığını, büyük bir kahramanlık ve insanlık dersi vererek tarihte eşine ender rastlanılan 30 Ağustos Zafer Destanı'nı yazdığını belirterek, anıt şeref defterine şunları yazdı:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin ve devrimlerinin temelini oluşturan 30 Ağustos Zaferi, Türk milletine istiklalini, dünya milletleri arasındaki yerini ve saygınlığını kazandıran, yeniden diriliş ve var oluş mücadelesinin simgesidir. Bu büyük zafer, Türk ordusunun, Türk zabitan ve kumanda heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihte bir daha tescil eden muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz abidesidir.''

DTP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI DA KATILDI

Hakkari'de düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı törenine Vali Muammer Türker, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ve DTP'li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu katıldı.

Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalarda, geniş güvenlik önlemleri alındı.

Vali Muammer Türker, Hakkari Dağ ve Komando Tugay komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ve DTP'li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, valilik binasından birlikte çıkarak tören alanına geldi. 

Tuğgeneral Ekinci, alandaki askerlerin bayramını kutlarken Vali ve Belediye Başkanı da kendisine eşlik etti. Kutlamalar, yapılan geçiş töreniyle son buldu.

DTP'li Belediye Başkanı Bedirhanoğlu, tören alanından Vali Türker'den müsaade isteyip ayrıldı. 

Daha sonra, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci, tebrikleri Orduevi'nde kabul etti.

Editör: TE Bilişim