YYÜ'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a "Fahri Doktora" ünvanı verildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından kendisi için organize edilen fahri doktora törenine katılmak ve yapımı tamamlanan teknenin açılışını yapmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'le birlikte Van'a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havaalanında Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve kurum amirleri tarafından karşılandı.

Havaalanındaki karşılamanın ardından YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ı makamında ziyaret ederek, rektörlükte gerçekleştirilen brifinge katılan Yıldırım, daha sonra Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan fahri doktora törenine geçti. Törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, İl jandarma Komutanı İrfan Kızılaslan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TÜRK LOYDU İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Salim Özpak, Karadeniz Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, kurum amirleri ve akademisyenler katıldı.

Öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe ayrıca Van söz konusu olunca desteklerini esirgemeyen Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli'de katıldı. YYÜ Fahri Doktora Unvanı kendisine tevdi edilen ve binişini giyen Yıldırım, YYÜ'nün büyük bir kadirşinaslık göstererek kendisine fahri doktora unvanı verdiğini belirterek: "Bu doktorayı kendi adıma almıyorum. Hat başlarında, çağrı merkezlerinde, gece gündüz çalışan 100 bin kişilik bir aile var. Ben büyük ekibe teşekkür ediyor, onların adına bu doktorayı alıyorum. Depremde üniversitemiz de büyük bir tahribat yaşadı. O günlerde buraya geldiğimizde insanlardaki moral yıkıklığını, üniversitemizde de gördük. Bugün gördüm, öğrenci yurtlarıyla, lojmanlarıyla kampus tekrar ayağa kalkmış, sorunlarını gidermiş. Daha yapılacak çok iş var. Bizden de beklentiler var, üzerimize ne düşüyorsa yerine getireceğiz" dedi.

Depremin ardından Van'a yapılan yatırımların tutarının 6 milyar lira olduğunu, 11 yılda ulaştırma alanında 2.2 liralık yatırım yapıldığını, 1.4 milyar liralık yatırımın da devam ettiğini aktaran Yıldırım şöyle konuştu: "2002 yılında Van'ın komşularıyla ulaşımı bile yoktu. 36 kilometre bölünmüş yolu vardı. Biz bunun üstüne 436 kilometre daha yol yaptık. Van'ın toplam bölünmüş yol uzunluğunu 472 kilometreye çıkardık. Van'da İki büyük projemiz var. Biri Van'ı Hakkari'ye bağlayacak Güzeldere Tüneli Projesi. Bu projeyi düşündüğümüz zaman, 'projenin fizibilitesi yok. 30 yıl geri dönüşü yok dediler. Herkes itiraz etti. Biz dedik ki, yol ticaret değildir. Yol medeniyettir. Ticaretin, kardeşliğin birliğin gelişmesi için bir araçtır. Yolu ticaret olarak görürseniz Ankara'nın doğusuna yol yapmaya gerek yok. Sanayi Ankara'nın batısında. Hastaneleri batıya, hapishaneleri doğuya yapalım. Okulları batıya yapalım, karakolları doğuya yapalım. Bu kafaya biz nereye gidelim. Van'ı Siirt üzerinden Şırnak'a bağlayacak yolun ihalesini yaptık. Van'ı Ortadoğuya bağlayacak, Habur'a bağlayacak bir koridor yapacağız. Zor bir proje pahalı bir proje."

Yolların, birliğin, kardeşliğin gelişmesi için yapılan en önemli hizmetlerden biri olduğunun altını çizen Bakan Yıldırım, " 11 yıldır yol yapmak için, havaalanı yapmak için terörle mücadele ediyoruz. Onlara inat yapıyoruz. Çünkü terörün sömürü kaynağı gelişmemişliktir. Yol ve havalimanı yaparsanız vatandaş uyanıyor, terörün hareket alanı daralıyor. Hakkari havaalanını yaptırmamak için çalışıyorlar ama biz kararlıyız yapacağız. Şırnağa karşı çıktılar. Şantiyeleri yaktılar ama sonunda açtık adını da Şerafettin Elçi havalananı koyduk. Yolları böldük, hayatları, milleti birleştirdik. Şimdi Ovit'e dünyanın ikinci büyük tünelini yapıyoruz. 2017'de açılışını yapacağız. 10 yılda 150 kilometre tünel yaptık. Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 50 kilometre tünel yapılmıştı" dedi.

Bölünmüş yollarla birlikte zaman kayıplarının ortadan kaldırıldığını, daha az akaryakıt harcanarak havanın daha az kirletildiğini ve en önemlisinin de hayat kurtardığına dikkati çeken Yıldırım, bölünmüş yollarda ölümlerin yüzde 52 azaldığını ve 2 bin 500 insanın hayatının kurtarıldığını aktardı. Hizmet yapabilmek için insan odaklı, insanı merkeze alan bir anlayışın olması gerektiğini açıklayan Yıldırım, son bir yıldır devam eden çözüm sürecinin, milli birlik ve kardeşlik projesinin insanlar için ne anlama geldiğinin farkında olduklarını kaydetti. 30 yıldır hem maddi kaynakların hem de insan kaynağının heba olduğuna dikkati çeken Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "30 binden fazla askerimizi, polisimizi, sivil insanımızı kaybettik. Teröre harcanan 400-600 milyar dolar kaynağımız heba olup gitti. 400 milyar doları ülke hizmetine harcasaydık, 400 tane üçüncü köprü, Marmaray gibi 180 proje gerçekleştirilirdi. Barışa kardeşliğe huzura her zamandan daha çok ihtiyacımız var. Siyaset rekabet üzerine kuruludur doğru ama siyasete şiddeti katmayacağız. Gözyaşı kan vaat etmeyeceğiz, kardeşlik vaat edeceğiz. Ucunda ölüm olan her şey bizi ayrıştırır, birleştirmez. Terör örgütü de bunun farkında. Tekrar eski güne dönmek büyük bir felaket olur, en çok da onlar için."

Türkiye'de hiç kimseyi ötekileştirmeyeceklerini ve farklılıkları zenginlik olarak göreceklerini, asırlardan inançların, kültürel farklılıkların, ortak tarihin insanları birleştirdiğini aktaran Yıldırım, arkasında hizmet olmayana siyasetin hiçbir ülkeye yarar getirmediğini, hizmet siyasetinin güven ve istikrarla geliştiğini ifade etti.

Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise , bugün Türkiye'yi halkın çocuklarının idare etmesinin birilerini rahatsız ettiğini açıkladı. Kadrolarının çok kaliteli okullardan mezun olmadığını, Robert ve bunun gibi tanınmış okullarda okumadıklarını anımsatan Çelik, "Bugün halkın çocukları memleketi idare ediyor. Birilerinin rahatsız olmasının nedeni de budur. Hüseyin Çelik Van'ın kuş konmaz kervan geçmez bir köyünde dünyaya gelmiş ve Cumhuriyet döneminin en uzun Milli Eğitim Bakanlığı'nı yapmış. Binali Yıldırım 11 yıldır Ulaştırma Bakanıdır. Recep Tayyip Erdoğan bir taka kaptanının oğludur. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir tornacı esnafının oğludur. O kendine seçkinci gözüyle bakan zihniyet hakikaten halkın çocuklarının kendisini idare etmesini ve Türkiye'ye yön vermesini hazmedemiyor. Ama onlar ne derse desin, halkla bu gönül birliği devam ettiği sürece bu kervan Allahın izniyle yürüyecek" dedi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise konuşmasında bu törenle Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ailesi olarak çok mutlu bir töreni daha gerçekleştirmenin heyecanı içinde olduklarını belirterek: "Bundan çok kısa bir süre önce Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a tevdi ettiğimiz “doktora” unvanını, Üniversite Senatosu olarak bu kez aynı kabinenin değerli üyelerinden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM’a sunmanın onurunu yaşamaktayız. Yüzüncü Yıl Ailesi’nin bir mensubu olmayı kabul ettikleri için Şahsım, Senatomuz ve Yüzüncü Yıl Ailesi olarak kendilerine şükranlarımızı arz ediyorum. Üniversitemiz, çağın gereklerine uygun bir eğitim-öğretim anlayışı geliştirme yolunda hızla ilerlemektedir. Tüm bunları yaparken Sayın Bakanımızın içinde bulunduğu hükümetin yapmış olduğu önemli destekleri de vurgulamaktan geçemeyeceğim" dedi.

Üniversitemize deprem sonrasında 596 adet yeni lojman, 8000 kişilik öğrenci yurdu, bütün binaların güçlendirilmesi, 700 yataklı yeni hastane binası, 300 adet yeni kadro ihdası ve kurum geliştirme ödeneğinin artırılması gibi hükümetin vermiş olduğu destekler kendilerine güç verdiğini anlatan Rektör Prof. Dr. Battal: "Bu desteklerden dolayı başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere hükümetin bütün üyelerine teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız, sizlere brifing esansında taleplerimizi iletmiştik. İsteklerimizin sizin yapmış olduğunuz büyük işlerin yanında çok küçük işler olduğunu biliyoruz. Bu yüzden en önemli talebimizi olan kampus alanımıza hafif raylı sistemle ilgili desteklerini esirgemeyeceğinizden şüphemiz yoktur. Bizler de Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosu olarak göstermiş oldukları üstün gayret ve hizmetlerinden dolayı Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM’a Denizcilik Fakültemizin bir alanı olan “Deniz Ulaşımı ve İşletme Mühendisliği" alanında doktora unvanı tevcih etmekten onur duymaktayız" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Battal konuşmasını; Van’a, Bölgemize ve Ülkemize önemli hizmetler veren ve Yüzüncü Yıl Ailesi’nin bir mensubu olmasından gurur duyduğunu belirttiği AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK’e teşekkür ederek sonlandırdı. Bakan Yıldırım törenin ardından YYÜ Su Sporları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kullanılacak araştırma teknesinin açılışını yaptı.

Editör: TE Bilişim