Yüzerek gitti ama güvertede gelecek   

İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi kapsamında Marsilya´ya giden ve burada bağlı bulunduğu marinada güvertesine kadar batan Kybele yelkenlisi, balonlar yardımıyla sudan çıkarıldı.

Kürek ve yelkenle Foça´dan Fransa´ya giden gemi, bir şilebin üzerinde geri dönecek.

Batı Anadolu’nun M.Ö. 600 yıllarındaki on iki İon kentinin en önemlilerinden Foça’dan (Phokaia)e yola çıkanların Marsilya’ya gitmeleri üzerine hazırlanan proje kapsamında inşa edilen 19 metre boyunda, beş metre eninde, 20 kürekli ve yelkenli Kybele’ye dolan sular pompalarla boşaltılarak, tekne yüzer hale getirildi.

Proje koordinatörü arkeolog Osman Erkurt, geminin, pompaların ters çalışması nedeniyle battığını sandıklarını söyledi. Direk ve arması sökülen Kybele’nin on güne kadar şilep ya da gemiye yükleyerek İstanbul’a geleceğini belirten Erkurt, 2010 Kültür Başkenti etkinliklerine de katılacaklarını söyledi.

Projeyi destekleyen 360 Derece Araştırma Grubu üyesi Erkurt, geminin batışına müdahale edilmediğini ve kendilerine iki gün sonra haber verildiğini belirterek, “Fransa makamlarından daha çok destek beklerdik. Ama hiçbirini göremedik. Üstelik Fransa Kültür Bakanlığı tarafından bize ödenmesi gereken para da ödenmedi” dedi.
 

Editör: TE Bilişim