Bürokrasiyi ’yüzen fuar’a girip aştı Atatürk’ün projesi yeniden canlandı   

Trabzonlu Hakan ve Özlem Adıgüzel, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926’da hayata geçirdiği ’yüzen fuar’ projesini Ankara ve Samsun gemileriyle yeniden canlandırdı ve Türk firmaları için yepyeni bir pazarlama kapısı açtı.

BÜYÜK önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en zor mali şartlarda bile yapılmasını istediği ve 1926’da İstanbul esnafından toplanan 500 lira ile hayata geçirilen ’Yüzen Fuar Projesi’ 80 yıl sonra bu projeden hiç haberi olmayan Trabzonlu Hakan ve Özlem Adıgüzel tarafından yeniden hayat buldu. Karı koca iş ortağı olan Hakan ve Özlem Adıgüzel, Rusya’nın Soçi kentinde düzenledikleri fuarda karşılaştıkları bürokratik engelleri aşmak için ’gemide fuar’ yapmayı düşünür. Konuyu araştırınca böyle bir fuarın Atatürk’ün talimatıyla 1926’da gerçekleştirildiğini görür. Bunun üzerine büyük önderin o dönemde yarım kalan projesinin Karadeniz ayağını tamamlar. Sonra da Kuzey Afrika sahillerinde Cezayir, Trablus, Tunus, İskenderiye’ye yüzen fuar düzenler.

Öğrenciyken tanıştık

Hakan Adıgüzel, ailesinin Trabzon’un eski ailelerinden biri olduğunu belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "Ben Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde harita mühendisliği okuyordum. Eşim Özlem de orada öğrenciydi. Trabzon’da ilk ticari faaliyetim bilgisayar satışı, eğitimi ve servisiydi. Özlem Hanım’ın da tanıtım ve organizasyon yapan bir ajansı vardı. Bir proje için görüştük ve sonra iş ortağı olduk ve evlendik."

Beğenmedik, fuarcı olduk

1995’te Trabzon’da katıldıkları bir fuarda organizasyonu başarısız bulduklarını anlatan Hakan Adıgüzel, "Biz çok eleştirince organizasyondan sorumlu arkadaş ’o kadar biliyorsanız siz yapın’ dedi. Biz de 1996’da şirket kurup fuarcılığa adım attık" diyor. Trabzon’da fuar mı olur eleştirisiyle de çok muhatap olduklarını anlatan Adıgüzel, şöyle devam ediyor: "Bir süre sonra Trabzon en çok fuar düzenlenen iller arasına girdi. Orada 4 bin metrekarelik bir fuar alanımız bile var. Trabzon dışında ilk fuarımızı da 2001’de Elazığ’da yaptık. 2002’de Soçi’yle yurt dışına açıldık. Sonra şirket merkezimizi İstanbul’a taşıdık. 2004’te ise yurt dışı fuar düzenleme yetkimizi aldık."

Ne yapsak da farklı olsak

İstanbul’a taşındıktan sonra başarılı olmak için ’inovasyon’ yapmayı hedeflediklerini anlatan Adıgüzel, "Tabii ki ulaşılabilir hedefler kolduk. 2004 sonuna kadar dünyada fuarları gezdik, görüşler aldık. ’Ne yapmalıyız ki farklı olalım ve rekabeti başaralım’ diye düşündük. İki konuya önem verdik; ’hangi ülkeye gidiyorsak farklı bölgelerden ve daha önce olmayan sektörden girelim’ dedik. Soçi deneyimimizden aklımızda kalan ’gemide fuar’ konusunu da hayata geçirdik."

Dünya taklit etmiş, biz büyütüyoruz

ADG Fuarcılık Genel Müdürü Hakan Adıgüzel, şöyle konuşuyor: "Dünyadaki ilk yüzen fuarı 1926’da büyük önder Atatürk hayata geçirmiş. 600 lira bütçe çıkmış. Maliye Bakanı ’15 lira verebilirim’ demiş. Atatürk ısrar edince İstanbul esnafından 500 lira toplanmış, 100 lira da devlet koymuş. Sümerbank kumaşları, Beykoz Kundura ürünleri, lokumlar, tiftik v.s. koyulmuş. Orkestra, sanatçılar, gazeteciler binmiş. Fransa’dan Petersburg’a 16 limana 86 günde gidilmiş. Karadeniz adlı bu gemi 65 bin ziyaretçi ağırlamış. Projeyi bazı Avrupa ülkeleri taklit etmiş. Japonlar 1960’larda 9 yıl boyunca yapmış. ABD’liler hálá geziyor."

Körfez’e yüzen fuar başlıyor

ADG Fuarcılık’ın geçen yıl 2-18 Haziran arasında Karadeniz’e yaptıkları fuar turuna 70 firmanın katıldı, 6 limanda 15 bin ziyaretçi ağırlandı.

Bu yıl da Afrika için yola çıkıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı, diğer fuarları nasıl destekliyorsa bunu da öyle destekliyor.

Birçok firma daha limana girmeden distribütör bulmuş oluyor. Boş ziyaretçi yok. Şu anda bir gemide makina, bir gemide inşaat malzemeleri fuarı var.

Kuzey Afrika fuarına yaklaşık 14 bin ziyaretçi geldi ve 107 firmayı ziyaret etti. Ekim 2009’da Kuzey Afrika tekrarlanacak.

Bundan bir hafta sonra da Körfez ülkelerine, Antalya’dan Süveyş, Umman, Dubai, Doha, Damman ve Kuveyt’e gidilecek.

Ankara ve Samsun gemileri Türkiye’nin sahip olduğu en büyük gemiler ve ikisi de kullanılıyor. 2 gemide 3 bin metrekare fuar alanı var.

ADG Fuarcılık’ta 96 kişi çalışıyor ve geçen yıl 6 milyon euro yurt dışı cirosu yapıldı. 

Editör: TE Bilişim