Yusuf Çepnioğlu gemi enkazı böyle kaldırıldı

7 Mart günü Yunanistan'ın Güney Ege'deki Mikonos adasının Pharos Armanesti kayalıklarına çıkan ve total loss olan "Yusuf Çepnioğlu" adlı Türk Bayraklı geminin enkazı 24 Eylül günü kaldırıldı.

Enkaz kaldırılmasındaki gecikmenin nedeni olarak geminin kayalık bir bölgede karaya oturması ve deniz araçlarının bu bölgeye ulaşmak konusunda zorluk çekmeleri gösteriliyor. Bu zorluğun üstesinden gelebilmek için gemiyi kurtarma işlemi yapanlar gemi teknesini parçalara ayırdılar. 
Tekne üzerindeki kirliliğe yol açabilecek unsurların alınması kısa süre içerisinde gerçekleştirildi. Bu maddeler konteynerlere konularak Lavrion bölgesinde gümrüklü sahada kontrol altında tutuluyor. 
Başlangıçta geminin römorkörlerle karaya oturduğu bölgeden çekilerek kurtarılması denendi. Ancak hem bölgenin kayalık olması nedeniyle römorkörlerin güçlüklerle karşılaşması hem de çektikçe geminin daha fazla su alması nedeniyle bu yöntemden vazgeçildi. 

Sonrasında geminin üç parçaya ayrılmasına karar verildi. Once 80 metrelik bir kısım kesilerek çıkarıldı. Daha sonra geminin orta bölümğ ve en son da kıç tarafı kesilerek kaldırıldı. 

 

Editör: TE Bilişim