Geçen yılın ilk altı ayında 300 tane ikinci el dökme kuru yük gemi satın alan Yunan armatörler, dökme kuru yük piyasasına olan güvenin azalması nedeniyle bu yılın aynı döneminde sadece 193 gemi aldı.

Yılın ilk yarısında yeni gemi siparişleriyle dikkatleri üzerine çene Yunan armatörler, aynı dönemde ikinci e gemi alımlarını % 33 azalttı. 2010 yılının ilk yarısında 16.3 milyar dolar değerinde ikinci el gemi satın alan Yunan armatörler, bu yılın aynı döneminde gemi alımlarını azaltarak 10.9 milyar dolarlık gemi alımı gerçekleştirdi.

Araştırma şirketi Golden Destiny SA'nın raporuna göre ikinci el piyasasındaki düşüşün nedeni dökme kuru yük piyasasına olan güvenin kaybolması ve gemi satışlarının azalmasından kaynaklanıyor. 2010'un ilk yarısında 6,9 milyar dolar harcayarak 300 adet dökme kuru yük gemisi satın alan Yunan armatörler, bu yılın aynı döneminde 3,4 milyar dolar değerinde 193 kuru yük gemisi aldılar.

Clarksons'un dünya filosu raporunda Yunan armatörlerin kontrolünde 4 bin 615 gemi olduğunu ve groston olarak dünya deniz ticaret filosunun % 14'ünü oluşturduğunu gösteriyor.

Yeni gemi sipariş ediyorlar

Geçen yıl ikinci el gemi yatırımlarında Çinli armatörler ile adeta yarışa giren Yunan armatörlerin bu yılın ilk yarısında ise yeni gemi yatırımlarına yöneldiği görülüyor. Yunan denizcilik firmaları Mayıs ayında da 1.7 milyar dolar değerinde gemi siparişi vererek en çok gemi siparişi veren armatörler listesinin başına oturdu. Clarksons araştırma servisinin son raporuna göre; Yunan armatörlerin yılın ilk beş ayında vermiş olduğu gemi siparişlerinin toplam değeri 5,3 milyar dolara ulaştı. İkinci el gemi yatırımlarında dökme kuru yük gemileri tercih eden Yunanlı armatörlerin, yeni yatırımlarda petrol aramalarında kullanılan offshore tipi ve konteyner gemileri ağırlıktaydı.

Editör: TE Bilişim