Yunan Balıkçılar İç Pazarda da Türkler'e Rakip Olacak 

Muğla'daki balık ölümleriyle birlikte tekrar gündeme gelen kültür balıkçılığı sektörünün hareketliliği önümüzdeki dönemde artarak sürecek. Bir yandan açık denize taşınmaya çalışırken diğer yandan yurtdışında çeşitli rakipleriyle yarışan balıkçılar, önümüzdeki dönemde Türkiye pazarında da yabancı firmalarla mücadele edecekler. Özellikle Yunan balıkçılar Türkiye'de üretimden sonra, iç pazara yönelik satış ağı kurmak için de çalışmalara başladılar.

Sektörün gerek üretim, gerek ihracat, gerekse iç tüketim açısından çok hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Su Ürünleri Federasyonu (SUFED) Başkanı Murat Dağ, "Sektördeki hızlı büyüme sorunlarını da beraberinde getirdi. Öncelikle kapasite sıkıntısı çıktı. Seçim süreci nedeniyle nokta tespitleri yapılamadı. Biz plansız, ruhsatsız üretim yapamıyoruz. Fakat seçimden sonra göreve gelen arkadaşlar çok yoğun bir çalışmayla bu sıkıntıyı çözdüler. Çoğu tesisler açıklara alındı, kapasite artışları değerlendirildi. Şu an sıkıntı çiftliklerden çok kıyıda lojistik hizmeti verecek tesislerin eksikliği. Çünkü çiftliğe yakın bir noktada karada depo, liman gibi yapılar lazım. Bunları aşmak için ilgili kamu kuruluşlarıyla sürekli görüşüyoruz" dedi.

İç pazar her yıl yüzde 70 büyüyor

Sevindirici durumlardan birinin de teknik personel ve yöneticilerin artık sektörü kavramaları, üretim süreçlerini benimsemeleri olduğunu belirten Dağ, "Artık maliyetleri en düşük seviyede tutabiliyoruz. İç pazar her yıl yüzde 70 büyüyor. Balık artık sadece Ege, Marmara ve Akdeniz'de değil iç bölgelerde de tüketiliyor. Bu durum yabancı yatırımcıların dikkatini de çekti. Yunan firmaları pazarımıza göz dikti. Zaten Yunan firmaları üretim anlamında Türkiye'de birkaç yıldır bulunuyorlar. Toptan balık marketi tarzında bir satış organizasyonu kurmak yönünde çalışmaları var" diye konuştu.

Sektörün geçen yıl 1 milyar dolarlık katma değer sağladığına dikkat çeken Dağ, "Bu yıl hedef 1.3 milyar dolar. Zayıf olduğumuz noktalardan biri işlenmiş ürün ihracatımızın düşük olması. İspanyollar, İtalyanlar, Fransızlar bizden aldıkları balıkları işleyerek Avrupa'ya dağıtıyorlar. Türkiye'de işleme konusunda da tesisleşme başladı. Bu yıl ihracatın yüzde 25'ini işlenmiş ürün olarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Muğla'da 215, İzmir'de 65 balık çiftliği var

İzmir bölgesinde taşınma işlemleriyle ilgili bütün başvurular bittiğini ve kiralama aşamasına gelindiğini dile getiren Akuakültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Seferbay ise şunları söyledi: "Üreticilerden bir kısmı tesisini açığa taşıdı. Bir kısma kiralamalar için İl Özel İdaresi'nin ihale açmasını bekliyor. Birkaç ay içinde bu süreç sonuçlanacaktır. Fakat kira bedelleri çok yüksek. Muğla'da çiftlik sayısı çok fazla olduğu için yer sorunu yaşanabilir.

Geçen sene Türkiye'den toplam 287 milyon dolarlık deniz ürünleri ihracatı yapıldı. Üretim de hızla artarak 130 bin ton dolayına yükseldi. Üretimin çok büyük bir kısmı Muğla'da yapılıyor. 350 dolayındaki balık çiftliğinin 215 tanesi Muğla'da, 65 tanesi de İzmir'de."

haberler.com

Editör: TE Bilişim