Ekonomik kriz nedeniyle zor bir dönemden geçen Yunanistan’daki GA Ferries şirketinin sahibi olan Agoudimos, “Yük ve yolcu taşımacılığı yapan bazı firmalar, ödemekte zorlandıkları kredi borçları nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Ellerindeki 80-100 milyon Euro’luk gemileri 40-50 milyon Euro’ya satıyorlar. Türk yatırımcılar ucuz turistik tesisler ve ucuz yatlardan sonra şimdi de yük ve yolcu gemilerini, hatlarıyla birlikte ucuza alabilirler” diye konuştu. Agoudimos’un açıklamaları Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Türkiye’de bulunan deniz ticaret odalarına da duyuruldu.

Bakanlık duyurdu

Bakanlık tarafından yapılan duyuruda şu ifadeye yer verildi: “Sayın üyemiz, Pire ve Selanik’ten Ege adalarına yolcu gemisi seferleri düzenleyen ve bünyesinde sekiz gemi bulunduran ‘GA Ferries’ Şirketi’nin kurucusu ve sahibi Gerassimos Agoudimos’la yapılan bir görüşmede, Yunanistan’da gemicilik sektörünün kriz içinde bulunduğunu, bir Türk şirketinin, satın alacağı Yunan şirketi aracılığıyla, Yunanistan veya Malta gibi Avrupa Birliği (AB) bayraklı gemilerle Pire’den veya Selanik’ten Yunan adalarına da uğrayarak Türkiye’ye seferler düzenlenmesinin kârlı yatırım olacağını belirtmiştir.”

Suni engelleri aşar

Agoudimos, Ayvalık-Midilli-Selanik veya İzmir-Çeşme-Sakız-Pire gibi hatların yolcu çekeceğine inandığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Selanik ve Igoumenitsa Limanları üzerinden Türkiye’den Avrupa’ya yük taşımacılığı yapılması imkanları değerlendirilebilir. Diğer yandan bir Türk şirketi, doğrudan Yunan piyasasına girmeye çalışması durumunda suni engellerle karşılaşabilir. Ancak bir Yunan şirketinin satın alınması durumunda, birçok engel daha kolay aşılabilir. Türk şirketleri, Yunanistan’a gelmek istemeleri durumunda kendilerine aracılık yapabilirim. Bugüne kadar 300’ün üzerinde geminin alım-satım işlemlerinin bütün aşamalarıyla ilgilendim. Ayrıca Pire Limanı’nda ofis olarak kullanılabilecek iki binam bulunuyor, Türk firmalarının gerekirse bu binalardan faydalanabilir.”

Denizcilik fuarı büyük fırsat

Gerassimos Agoudimos, Poseidon fuarının yakından izlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Atina’da iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 4-8 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan Posidonia Denizcilik Fuarı’nda, konuyla ilgilenebilecek firmaların bu tür temaslarda bulunması bakımından uygun bir fırsat oluşturacak” dedi.

Editör: TE Bilişim