Yılın ilk beş ayında tersaneler tarafından armatörlere 429’a dökme kuru yük gemisi teslim edilince küresel sipariş defteri azaldı. Aynı dönemde yeni gemi siparişlerine harcanan para ise 40 milyar dolara ulaştı.

450 milyar dolar borcu olan ve ödeyememe riski bulunan Yunanistan’ın armatörlük firmaları Mayıs ayında yaptıkları yeni gemi yatırımlarıyla listenin başında yer almaya devam ederek dikkat çekiyor.

Gemi fiyatlarının düşmesiyle kesenin ağzını açan Yunanlı armatörler yeni gemi yatırımlarında dur durak bilmiyor. Yunan denizcilik firmaları Mayıs ayında da 1.7 milyar dolar değerinde gemi siparişi vererek en çok gemi siparişi veren armatörler listesinin başına oturdu. Clarksons araştırma servisinin son raporuna göre; Yunan armatörlerin yılın ilk 5 ayında vermiş olduğu gemi siparişlerinin toplam değeri ise 5,3 milyar dolara ulaştı. Yunanlı armatörlerin yeni yatırımlarda petrol aramalarında kullanılan offshore tipi  ve konteyner gemileri ağırlıktaydı. Yeni gemi yatırımlarını artıran bir diğer ülke ise Norveç oldu. Norveç menşeli şirketler de yılın ilk 5 ayında 5,2 milyar dolar değerinde gemi siparişi verdi. Ayın dönemde Danimarkalılar 2 milyar dolar, Alman armatörler 1,8 milyar dolar ve Birleşik Devletler armatörleri 7 milyar dolar harcarken, Brezilya da 4,6 milyar dolar değerinde yeni gemi siparişi vermiş oldu.

Dünya genelinde yılın ilk beş ayında imzalanan yeni gemi sipariş sözleşmelerinin finansal tutarı 39,6 milyar dolara ulaştığı belirtilen raporda 2010 yılı süresince verilen gemi siparişlerin finansal değerinin 96,2 milyar dolar olduğu hatırlatıldı.

Sipariş defteri azaldı ama…

Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, gemi siparişleri devam etse de küresel gemi sipariş defteri Temmuz 2006’dan buyana ilk kez 7 bin geminin altına düşmesi. Eylül 2008’de 11 bin 661 geminin bulunduğu sipariş defteri, 1 haziran 2011 itibariyle 421,9 milyon dwt kapasitesinde 6 bin 914 adede düştü.  Tanker ve dökme kuru yük piyasalarını rahatlatacak haber ise, son dönemde verilen siparişlerin büyük kısmının, offshore, LNG ve konteyner gemilerinden oluşuyor olması.

Ancak Clarksons’un raporunda armatörleri üzecek de bir istatistik bulunuyor.  Geçen yıl süresince piyasaya 388 adet dökme kuru yük gemisi girmişken, yılın ilk yarısında tersaneler tarafından armatörlere teslim edilen kuru yük gemi sayısı 429’a ulaştı. Sadece Mayıs ayında 8,8 milyon dwt taşıma kapasitesine sahip 139 gemi girerken, bu sayı tankerde sadece14’tü.

Konteyner yatırımı 2010’u şimdiden geçti

Yılın ilk ayında sözleşmesi yapılan konteyner gemi siparişlerinin finansman değeri 12.5 milyar dolara ulaştı. Bu sipariş miktarı 2010 yılının tümünden % 49 daha fazla. Clarksons, yılın ilk beş ayında 860 bin TEU taşıma kapasitesine sahip 116 gemi siparişi verildiğini raporladı.  Sadece Mayıs’ta çoğu 8 bin TEU üstü 23 gemi sözleşmesi yapıldı.

Editör: TE Bilişim