Yunanistan 10 Bin, Türkiye 700 Dolar

81 ülkeden bin 700 firmayı ağırlayan ’Posidonia 2008 Denizcilik Fuarı’ dün Atina’da açıldı. Romanya, Arjantin ve İsveç’in de aralarında bulunduğu 22 ülke fuara ilk kez katıldı.

Fuarda bu yıl Türkiye’yi 186 metre karelik alanda 5 Türk firması temsil ediyor. Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Yunanistan ile Türkiye’nin denizcilik alanındaki ilişkilerini "Onlar da gemi, bizde ise onları yapacak ve tamir edecek tersane var" diye açıkladı.

Yunanistan denizcilikte güçlü

Metin Kalkavan, "Dünya deniz ticaret filosunun yüzde 18’ine sahip Yunanistan 3 bin ada ile bu alanda iddiasını güçlü bir şekilde koruyor. Denizciliğin kalbi Yunanistan’da atıyor. Yunanistan’ın kişi başına denizcilikten aldığı milli gelir payı yıllık 10 bin dolar, Türkiye’de ise bu sadece 700 dolar" dedi.

Denizciliğin kalbi Pire’de atıyor

’Posidonia 2008 Denizcilik Fuarı’nın açılışını yapan Yunanistan Başbakanı Costas Karamanlis, "Posidonia Denizcilik Fuarı dünya denizcilerinin bir araya getirilmesine katkıda bulunuyor. Bu yıl Asya ve Uzak doğu ülkelerinden katılımlarla fuar daha da önemli hale geliyor. Denizciliğin kalbi Pire’de atmaya devam edecek" diye konuştu.

Ankara bu yıl ilgi göstermedi

Önceki yıllarda Türkiye’den milletvekili akınına uğrayan dünyanın sayılı denizcilik fuarlarından Posidonia’ya, AKP’ye açılan kapatma davası nedeniyle bu yıl Ankara fazla ilgi göstermedi. 13 vekilin katılımı beklenen fuara sadece CHP Antalya milletvekili Hüsnü Çöllü katıldı. DTO Başkanı Metin Kalkavan "Ters ve hassas bir dönem. Bu nedenle milletvekillerine verilen Ankara’dan ayrılmayın talimatı nedeniyle son anda katılmaktan vazgeçtiler" dedi.

Türk heyetinde kimler vardı

Fuarın açılışına Türkiye’den Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habib Soluk, Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak ve Turmepa (Deniz Temiz Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu’nun da aralarında bulunduğu bürokrat ve Deniz Ticaret Odası üyeleri katıldı.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim