Yunan Göçmenleri Ege'de Bıraktı

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ayvalık Yumurta Adası üzerinde dün, Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince lastik şişme botları patlatılarak denize bırakılan Moritanya uyruklu 13 yasadışı göçmenin yakalandığını bildirdi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, dün ALO-158 ihbar/talep hattına bir balıkçı teknesi kaptanının yaptığı ihbar üzerine gerçekleştirilen operasyonda, Ayvalık Yumurta Adası üzerinde Moritanya uyruklu 13 yasadışı göçmenin yakalandığı belirtildi. Göçmenlerin alınan ifadelerinde Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince Midilli Adası'nda yakalandıklarını, üzerlerindeki cep telefonu ve kıymetli eşyalarının alındığını, daha sonra Ayvalık güneş Adası yakınlarına getirildiklerini, lastik şişme botlarının patlatılarak denize bırakıldıklarını ve üzerlerindeki can yelekleri ile yüzerek adaya çıktıklarını beyan ettikleri kaydedildi. 

İhbarı yapan balıkçı teknesi kaptanının da ifadesinde, Yunanistan Sahil Güvenliği'ne ait bir botun Güneş Adası'nın 500 yarda mesafesine kadar yaklaşarak, yasadışı göçmenleri ve lastik şişme botu denize bırakıp süratle olay yerinden uzaklaştığını belirtmesiyle olayın doğrulandığı kaydedildi.

Açıklamada, yasadışı göçmenlerin Türkiye karasularında denize bırakılarak kaderlerine terk edilmelerinin öncelikle insan haklarına, iyi komşuluk ilişkilerine ve iki ülke arasında imzalanmış olan konuyla ilgili düzenlemeleri içeren Geri Kabul Protokolü'ne aykırı olduğu bildirildi. (ANKA)

haberler.com

Editör: TE Bilişim