TÜRK YATÇILARINA MÜJDE: YUNANİSTAN 6 AY SÜRELİ TRANSLOG İÇİN AB’YE BASKI YAPIYOR

İzmir Ticaret Odası (İzTO) ile Kuzey Yunanistan Eyalet Valiliği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Ege Bölgesi’nde Adalar Arasında Ulaşım Ağı’ toplantısı gerçekleştirildi.

İzTO salonundaki etkinlik Yunanistan Turizm Kurumu (EOT) himayesinde ve Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu’nun desteğiyle yapıldı. Organizasyonunu Kuzey Ege Adalararası Ulaşım Ağı’nın üstlendiği toplantıda ‘Turistik destinasyon olarak Kuzey Ege Adaları ve Bu Adalardan Yunanistan’ın Herhangi Bir Yerine Ulaşım Olanakları’ adlı sunumda Yunanistan’dan gelen milletvekilleri, hava ve deniz yolları temsilcileri ile turizmle ilgili yetkililer söz alarak bilgilendirme yaptı.

Moderatörlüğünü İzTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın üstlendiği toplantıda Yunanistan İzmir Konsolosu Theodoros Tsakiris ve Kuzey Ege Eyalet Valisi Hristina Kalogirou hazır bulunurken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Syriza Partisi Atina Milletvekili Charoula (Hara) Kafantari, Yeni Demokrasi Partisi Oniki Adalar Milletvekili Manos N. Konsolas, Yeni Demokrasi Partisi Karaferye Milletvekili Apostolos Vesiropoulos, Anel Partisi (Bağımsız Yunanlılar) Oniki Adalar Milletvekili Maria Angelou birer konuşma yaptılar. İlk toplantının ardından verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yunan Adaları Kalkınma Odaları Grubu Başkanı Thrasos Kalogridis, Syriza Partisi Atina Milletvekili Charoula Kafantari ve Yeni Demokrasi Partisi 12 Adalar Milletvekili Manos N. Konsolas önemli açıklamalarda bulundu.

BU TÜR TOPLANTILAR ÇOK NADİR GERÇEKLEŞİYOR

Aynı zamanda Midilli Ticaret Odası eski Başkanı olan Yunan Adaları Kalkınma Odaları Grubu (Chambers Group for the Development of Greek Isles/EOAEN) Başkanı Thrasos Kalogridis, ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildiğini belirterek, “Yunanistan’ın en üst turizm kuruluşu EOT’tan Yunan parlamentosu milletvekilerine, turizmden sorumlu bölge vali ve yardımcılarından deniz ve havayolu şirketlerinin temsilcilerine kadar katılımı üst düzeyde olan bu tür toplantılar çok nadir gerçekleşiyor. Bu toplantının amacı iki ülkenin turizm alanındaki yetkililerinin bir araya getirilmesi ve birbirlerini daha yakından tanımalarıydı. Bu gerçekleşti. Yunan heyeti İzmir’de bulunmaktan çok memnun” diye konuştu.

SINIRDA VİZENİN KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ İÇİN YETKİLİ BAKANLIK ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Yunanistan’da iktidarın büyük ortağı Syriza Partisi (Radikal Sol Koalisyon) Atina Milletvekili ve aynı zamanda Meclis Üretim ve Ticaret Komisyonu Başkanı Charoula (Hara) Kafantari, Sınır Vizesi’nin (Border Visa ya da Border Visa) şu anda Nisan - Ekim ayları arasında 5 adada uygulandığını söyledi. Kafantari sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette bu sürenin daha da genişletilmesi gerekir ama Avrupa Birliği’nin yasalarını göz ardı edemeyiz. Bu beş adanın haricinde diğer adalarda da sınırda vize uygulanmasını istiyoruz. Bu tabii Avrupa Birliği’nin düzenlemeleriyle mümkün olacak. Yetkili bakanlık tarafından o konuda çalışmalar yürütülüyor,”

TURİZMİN GELİŞMESİYLE İLGİLİ HER TEKLİF, HER ÖNERİ ARAŞTIRILMAYA DEĞER

Bir Türk gazetecinin (Fulya Omaç / Çeşme Aktüel) Akdeniz çanağında turlayan ve binlerle ifade edilen Türk yatlarından her Yunan adaları girişinde istenen Translog yerine 6 ay geçerli bir belge (Translog) düzenlenmesi durumunda adaların Türk yatlarının akınına uğrayacağının belirtmesi üzerine, Syriza Partisi Atina Milletvekili Hara Kafantari şu yanıtı verdi: “Turizmin gelişmesiyle ilgili her teklif, her öneri araştırılmaya değer. Bunu da göz önüne alacağız. Türk turistlerin sayısının artırılmasıyla ilgili bu teklifler bizim için önemli. Size teşekkür ederim.”

İZMİR’DEN ÜLKEME BÜYÜK BİR DOSTLUK, SEVGİ VE DAYANIŞMA GÖRMÜŞ OLARAK GİDİYORUM

Yeni Demokrasi Partisi 12 Adalar (Nea Demokratia Dodekanes) Milletvekili ve Yeni Demokrasi Partisi Turizm Sorumlusu Manos N. Konsolas ise yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir turizm partneri olduğunu vurgulayarak, “Bu etkinlikte Türkiye ile çok güzel bir köprü kuruyoruz. Kültürel açıdan ortak noktalarımız var. Bu güvenlik açısından da çok önemli bir köprü. 2014 yılında bir milyondan fazla Türk ve 830 binden fazla Yunanlı iki ülke arasında gidip geldi. Bu gelişme bize iki ülke arasında insanların seyahat etmesi için büyük bir sorumluluk da yükledi. Biz Yeni Demokrasi Partisi olarak hem meclis içersinde, hem bakanlık nezdinde, hem de Avrupa Birliği Komisyonları nezdinde multi (çok giriş/çıkışlı) vizeyle Türklerin daha rahat seyahat etmesi için büyük çaba gösterdik. Avrupa Birliği’nin taraf olduğu Schengen sistemi tabii bazı zorluklar getiriyor ama bu problemin aşılması için gösterilen çabalar beni çok mutlu ediyor. Ben ve partim bunun çabasını ve mücadelesini veriyoruz. Bu toplantı sonrasında ülkeme büyük bir dostluk, sevgi ve dayanışma görerek gidiyorum ve bunun daha da gelişmesini arzu ediyorum. Turizm, geçmişte var olan birçok sorunu çözmesi için büyük bir adım. Bunun gelişmesi için daha da çabalamamız lazım” dedi.

UZUN SÜRELİ TRANSLOG İÇİN BAKANLI VE AB NEZDİNDE GİRİŞİMDE BULUNDUK

Translog ile ilgili 6 aylık düzenlemenin yararlarının anımsatılması üzerine Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili Manos N. Konsolas şöyle konuştu: “Multi vize olayında olduğu gibi, yatlarla olan bu sorunun da çözüleceğine ben inanıyorum. Uzun süreli translog verilmesini Dışişleri Bakanlığı’yla görüştük, Avrupa Birliği’ne de bildirdik. Onlar da sorun olarak bunu kaydettiler. Bu sorunun şimdi daha yüksek sesle dile getirilmesi mutlaka karşılık bulacaktır. Ekrem Demirtaş’ın bu konuda şahsi tecrübesi var. Ülkemizin çok iyi bir dostu olduğunun farkındayız, biliyoruz. Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle ilgili yeni adımların olması, bu sorunun aşılmasında çok etkili olacağını düşünüyorum. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki bu gelişmelerin arttırılmasını teşvik etmemiz lazım.”

Editör: TE Bilişim