Yumurtalık'taki tersane yatırımları rölantide

Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi Müdürü Muharrem Pusat, rafineri yatırımlarındaki gecikmenin zincirleme olarak bölgedeki diğer yatırımları da etkilediğini belirterek, yatırımdan vazgeçen girişimcilerden sonra tersane sayısının 5'e düştüğünü söyledi.


Azeri petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı Ceyhan-Yumurtalık hattında yatırımlar donmuş vaziyette. Doğu Akdeniz çanağındaki gelişmeler dolayısıyla mali kriz öncesine kadar yerli ve yabancı yatırımcıların ilgiyle takip ettiği Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde devam eden yatırımlar da krizin etkisiyle rölantide gidiyor. Tersane kuracak 2 firma yatırımdan vazgeçme kararı alarak, faaliyet sözleşmesini iptal etti.

Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, BTC'nin de etkisiyle tersane yatırımcılarının yeni adresi olmaya başladı. En son 7 firma tersane kurmak için faaliyet ruhsatı alarak, çalışmalarına başladı. Hatta sahil şeridinin dolmasıyla birlikte bölgede yeni yatırım için boş alan kalmadı. Ancak, gelinen süreçte krizle beraber yatırımlar durdu, iptaller başladı.

Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'ndeki gelişmelerle ilgili bilgi veren Bölge Müdürü Muharrem Pusat, hammaddeye yakınlığı, başta denizyolu olmak üzere ulaşım avantajı gibi coğrafi ve fiziki konumu nedeniyle cazip bir noktada olan bölgede yatırımların mali krizin etkisiyle oldukça yavaş ilerlediğini, birçok girişimcinin beklemede olduğunu söyledi. Bölgenin enerji koridoru haline gelmesiyle birlikte Türkiye'nin yanı sıra dünyanın da ilgisini çektiğini, kriz öncesine kadar yoğun bir girişimci kitlesini ağırladıklarını ifade eden Pusat, "Ancak, gelinen süreçte tüm dünyayı etkileyen bir krizle karşı karşıya kaldık. Yatırımcılar kriz sürecinden etkilenmeleri nedeniyle yavaş hareket ediyorlar. Rafineri yatırımlarındaki gecikme zincirleme, birbirine bağlantılı olarak diğer yatırımları da etkiliyor. Dolayısıyla yatırımcı, bekliyor, gelişmeleri izliyor" diye konuştu.

Bölgeye kurulacak tersanelerden 2'sinin iptal olduğunu belirten Pusat, "Med Marine ve Hisarlı Denizcilik kira sözleşmelerini iptal ettiler. Yatırımdan vazgeçtiler. Tersane sayısı 5'e düştü. Başka müracaatlar olacak gibi. İlgilenenler var. Ancak, şu anda somut bir şey yok" dedi.

Yılda 6 yeni geminin imalatı ve 70 ila 100 arasında geminin bakım ve onarımını yapma kapasitesine sahip Akbaşoğlu Denizcilik Grubu'na bağlı Akdeniz Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ'nin işleri yavaşlattığını, Tersan Tersanecilik'in ÇED raporu ve kıyı dolgu izinleriyle uğraştığını, ÇED raporunu alan Beşiktaş Denizcilik'in kıyı dolgu izinlerini takip ettiğini, Ugod Uğursan ile Palyat Denizcilik'in de ÇED raporu için görüşmelerinin sürdüğünü kaydeden Pusat, söz konusu tersanelerin inşasına yılın ikinci yarısından sonra başlanmasını beklediklerini söyledi.

 

Editör: TE Bilişim