Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yarın temeli atılacak Trans Anadolu (Samsun-Ceyhan) Ham Petrol Boru Hattı Projesi, çevrecilerden tepki görüyor Yumurtalık Balıkçıları ve Çevre Koruma Başkanı Hasan Aydın, düzenlediği basın toplantısında, Gölovası köyünde proje çalışmalarının resmi izin alınmadan gerçekleştirildiğini iddia etti.

Aydın, yöre halkına ve çevreye zarar verecek bir anlayışın, bölgedeki yatırımlarda hakim olduğunu vurguladı. Gölovası köyünün tek kumsalı olan 10 bin metrekarelik alanın 5 bin metrekaresinin denize dolgu yapılarak üzerine asfalt döküldüğünü savunan Aydın, ''Çalık Enerji Grubu tarafından, kıyı kesimi açılışın yapılacağı bir tören alanı haline getirilmiştir. Herhangi bir resmi izin alınmadan denize ve kumsala yapılan dolgu inşaat faaliyetlerinin ve bunun tekrar temizlenmesinin çevreye ne denli zarar verdiği ortadadır'' dedi.

Gölovası köylüleri tarafından yapılan şikayetin ardından Belediye ile Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ekiplerinin bölgede inceleme yaptığını ifade eden Aydın, şunları kaydetti:

''İzinsiz inşaat faaliyetleri geçici olarak durduruldu. Bunun üzerine şirket yetkililerinin, açılış töreninin ardından kıyıda düzenleme yapacakları taahhüdünü vermelerinin ardından inşaata devam edildi. Türkiye için stratejik açıdan son derece önemli olan boru hatlarının son durağı olan Yumurtalık'ta, tıpkı BTC örneğinde olduğu gibi bölge halkı yok sayılmaktadır. Bütün dünyanın ilgisi boru hatları nedeniyle Yumurtalık ve Ceyhan üzerinde yoğunlaşmıştır. Dünya kamuoyunun gözü önünde, vatandaşlarımızın Anayasal hak ve özgürlükleri ihlal edilmemeli.''

Alıntı : Ensonhaber

Editör: TE Bilişim