Armatör ve İşadamı Kalkavan: "Petrol İhtiyacımızı Taşıyacak Kapasitede Filomuz Yok"

Armatör ve işadamı İhsan Kalkavan, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yıllık ham petrolü taşıyacak tanker filosuna sahip olmadığını belirterek, ancak son yıllarda petrol tankerine giren müteşebbis sayısında artış olduğunu söyledi.

Türkiye'nin deniz taşımacılığında olumlu bir noktada görünse de ancak pastadaki payına müstahak olduğu kadarını aldığını kaydeden Kalkavan, Yunanistan'ın Türkiye'nin filosundan 15-20 kat daha büyük olduğuna dikkat çekti. 

Türkiye'nin 7-8 milyon Detveyt tonluk deniz filo kapasitesi bulunduğunu belirten Kalkavan, "Yunanistan ise işe 120 milyon Detveyt tonluk deniz filo kapasitesine sahipti. Dünya deniz ticaretinde Türk filosu da kendi payına düşeni taşıdı. Petrol taşımacılığında yetersiz durumdayız. Türkiye'nin yıllık ihtiyacı karşılayacak petrolü taşıyacak kapasiteye sahip değiliz. Son yıllarda deniz taşımacılığına giren müteşebbisler petrol taşımacılığı işine ağırlık veriyorlar. Dolayısıyla da buradaki açık kapatılabilir." dedi.

Son yıllarda yapılan tersaneler ile Japonya, Kore ve Çin'in ardından Türkiye'nin dünya gemi sanayinde dördüncü sıraya çıkacağını belirten Kakavan, bu noktada Yalova'da 40 civarında tersane bulunduğunu söyledi.(CHA)

haberler.com

Editör: TE Bilişim