YILDIRIM HOLDİNG CEO`su Yüksel YILDIRIM, Dünya Denizciliğinin En Etkili 100 İsmi Arasında
 
YILDIRIM HOLDİNG A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Yüksel YILDIRIM,  Lloyd’s List tarafından hazırlanan 2011 yılı Denizcilik Dünyasının En Etkili 100 İsmi listesinde 50. sırada yer aldı. Listedeki tek Türk iş adamı olan YILDIRIM, aynı zamanda ikinci kez derlenen bu listeye en yüksek sıralardan yeni giriş yapan isimler arasında yer alıyor.
 
YILDIRIM HOLDİNG’in denizcilik dünyasında armatörlük, gemi kiralama, liman işletmeciliği ve gemi inşa dahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki global faaliyetlerine değinen yayında, Yüksel YILDIRIM’ın listede yeni olmasına rağmen sektöre yön veren önemli iş adamları arasında olduğu belirtiliyor.
 
Şirketin özellikle liman işletmeciliğindeki uluslararası genişleme planlarından bahseden yazıda, YILDIRIM HOLDİNG’in 2010 yılının sonunda 500 milyon USD karşılığında % 20’sini satın aldığı, dünyanın üçüncü büyük konteyner taşımacılık şirketi olan CMA CGM’in yönetim kurulunda Yüksel YILDIRIM’ın ağırlığını kısa zamanda hissettirdiği vurgulanıyor.
 
Son yıllarda dünya denizciliğinin nabzını tutan uluslararası konferanslarda ve yayınlarda Türk denizciliğini en üst düzeyde temsil etmekte olan YILDIRIM, zor zamanlardan geçmekte olan sektörün dünü, bugünü ve yarını üzerine ezber bozan yaklaşımı, konuşulan fikirleri ve öngörüleri ile sektörde dikkatle takip edilen isimler arasında yer alıyor.
 
The Lloyd’s List Top 100, denizcilik dünyasının en güvenilir yayın organlarından Lloyd’s List’in uzman ekibi tarafından filo gücü, finansal güç, itibar ve yenilikçilik kriterleri göz önüne alınarak yayımlanıyor.
 
YILDIRIM HOLDİNG HAKKINDA
 
Temelleri 1963 senesinde Samsun’da kurulan küçük bir ticarethane ile atılan YILDIRIM HOLDİNG, gösterdiği geniş ölçekli ve çok yönlü faaliyetleriyle Türk ve uluslararası piyasalarda kendine etkili ve güçlü bir yer edinmiş, Türkiye’nin öncü endüstriyel grupları arasına girmiştir.
 
Yüzde yüz aile şirketi olan YILDIRIM HOLDİNG, madencilik ve ferroalyaj, gübre ve kimyasal, kok ve kömür, enerji, liman işletmeciliği, denizcilik, gemi inşa, gayrimenkul geliştirme, inşaat ve girişim sermayesi olmak üzere on farklı sektörde faaliyetlerine devam etmektedir.
 
Denizcilik Sektöründe YILDIRIM HOLDİNG
 
YILYAK Yakıt Pazarlama ile 1992 yılında kömür ithalatına ve gemi kiralama işlerine başlayan ve doksanlı yılların sonunda Türkiye parça kömür pazarının en önemli tedarikçisi ve pazar yapıcısı haline gelmiş olan YILDIRIM HOLDİNG, denizcilik sektöründe armatörlüğe ilk adımını 1999 yılındaki ilk kuru yük gemisi alımı ile atmıştır. 2000 yılında ise holdingin lojistik ihtiyaçlarını karşılamak üzere YILMAR Denizcilik kurulmuştur. Armatörlük, gemi işletmeciliği, gemi kiralama ve acentelik hizmetleriyle şirket, günümüzün saygın denizcilik firmaları arasında yerini almıştır.
 
YILDIRIM HOLDİNG’in liman işletmeciliği sektörüne girişi ise 2004 ve 2005 yıllarında peş peşe holding bünyesine katılan Sedefport ve Alemdarport ile gerçekleşmiştir. Bu iki limanın birleştirilmesi ile 2006 yılında Marmara Bölgesi’nin çok amaçlı ilk özel limanı olan ve yapılan geniş kapsamlı yatırımlar sonucunda bugün Türkiye’nin en verimli ve en hızlı çalışan limanı haline gelen YILPORT kurulmuştur. Türkiye’nin en ileri teknolojik altyapısına sahip limanı YILPORT’ta konteyner terminali, genel kargo terminali, sıvı terminali, antrepo ve CFS hizmetleri verilmektedir.
 
YILDIRIM HOLDİNG, 2007 yılında MARMARA TERSANESİ’nın satın alınmasıyla gemi inşa sektöründe faaliyet göstermeye başlamış, filosunu yüksek kalite standartlarına bağlı ve hızlı bir şekilde genişletme imkanına sahip olmuştur. Bugün itibariyle holding bünyesinde sekizi kuru yük gemisi ve dokuzu kimyasal tanker olmak üzere 17 gemi bulunmaktadır. 2015 sonuna dek çoğunluğu kuru yük gemisi olmak üzere toplam 10 adet geminin daha inşası tamamlanacaktır.
 
Şirket, 2010 yılının sonunda, dünyanın üçüncü büyük konteyner taşımacılık firması Fransız CMA CGM’in % 20 hissesini 500 milyon USD karşılığında satın almıştır.
 
2011 yılının Nisan ayında, Belçikalı SEALEASE’in % 75 hissesi devralınarak şirketin büyük ortağı haline gelinmiştir. Yat, tekne, yolcu teknesi ve özel amaçlı deniz aracı kiralama ve alım-satım danışmanlık hizmetleri veren şirket 65 adet deniz aracı ile Avrupa, Asya ve Orta Doğu’da hizmet vermektedir. 
 
Geçtiğimiz ay ise Akdeniz`in üçüncü büyük aktarma ve lojistik merkezi olan MALTA FREEPORT Konteyner Terminali`nin % 50 hissesi 200 milyon EUR karşılığında satın alınmıştır. Fransa, İtalya ve Kuzey Afrika`ya yakınlığı ile bu liman, holdingin liman işletmeciliğinde stratejik önemi oldukça yüksek bir hamlesi olma özelliğini taşımaktadır.
 
2011 yılının son denizcilik yatırımı ise Türk gemi işletmecisi CHEMFLEET’in % 51’inin holding bünyesine katılması ile gerçekleşmiştir.
 
YILDIRIM HOLDİNG, faaliyet gösterdiği diğer sektörlerde olduğu gibi denizcilikte de genişleme planları doğrultusunda, başta liman işletmeciliği olmak üzere çeşitli faaliyet alanlarında yeni yatırımlar için çalışmalarını dünyanın dört bir yanında, üstün bir efor ve kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir. 

Editör: TE Bilişim