Yüksek hız semineri başladı

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, ''Türkiye hızlı tren ligine yükselmiştir'' dedi.

TCDD Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Demiryolu Birliği işbirliğinde ''Yüksek Hız'' semineri düzenledi.

Ulaştırma Bakanı Yılmaz, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, en güvenli taşıma yolu olması nedeniyle demiryollarının mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Ne kadar kaza olursa olursa olsun, diğer taşıma modlarındaki kazalarla kıyaslandığında demiryollarının en güvenli taşıma yolu olduğunu vurgulayan Yılmaz, diğer taşıma türlerine göre çevreye en az zararı demiryolunun verdiğini belirtti. Yılmaz, ''Global ısınmanın söz konusu olduğu, iklim değişikliklerinin olduğu bir dönemde, enerji tüketiminin kontrol altına alınması gereken bir dönemde treni desteklemek, çevre dostu bir taşımacılığı desteklemek insanlığın geleceği açısından önemlidir'' dedi.

Yılmaz, Türkiye'deki taşıma modları arasındaki denge ve seyahat süresini artırmak için hızlı treni de desteklemek gerektiğini kaydetti. Türkiye'de vatandaşların 2002'de ortalama seyahat hızının saatte 40 kilometre iken hava ulaşımındaki gelişmeyle birlikte 400 kilometreye çıktığını anlatan Yılmaz, Marmaray, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren projeleri devreye girdiğinde ortalama seyahat hızının bunun kat kat üzerine çıkacağını söyledi. Atatürk'ün 1920'li yıllarda bir gazeteye verdiği demeçte ''Memleketin bütün merkezleri, yek diğerine az zamanla şimendiferle bağlanacaktır'' dediğini anımsatan Yılmaz, Türkiye'de demiryolu yapımının imkansızlıklara karşın 2. Dünya Savaşı'na kadar sürdürüldüğünü anlattı. Yılmaz, daha sonraki yıllarda bir tercih değişimi yaşandığını, demiryolu yerine karayolu taşımacılığına ağırlık verildiğini belirtti. Son 5 yılda demiryollarına 6 milyar dolarlık yatırım yapıldığını kaydeden Yılmaz, bu yatırımın son 50 yılda demiryollarına yapılan yatırımlardan kat kat fazla olduğunu vurguladı. Demiryollarını yeniden ayağa kaldırmak için hızlı tren döneminin başlatılmasının hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, bu yönde büyük mesafe alındığını ifade etti.

Marmaray Projesi tamamlandığında, İstanbul'un yaşadığı trafik sorunun büyük ölçüde ortadan kalkacağını, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi tamamlandığında ise Avrupa'dan Çin'e İpek Demiryolu'nun tesis edileceğini dile getiren Yılmaz, buna ilave projelerin de hazırlanacağını kaydetti. Hazırlanan projelerle vatandaşların hangi noktasından olursa olsun 1 saatlik ulaşımdan sonra hızlı demiryolu ağına ulaşabilmesini amaçladıklarını belirten Yılmaz, birinci sınıf hizmetin demiryollarının önceliği haline geldiğini dile getirdi. Ulaştırma Bakanı Yılmaz, ''Türkiye hızlı tren hattı bulunan 8 ülke arasındadır ve hızlı tren ligine yükselmiştir'' dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise Ankara-Eskişehir arasındaki hızlı tren testlerinin 4 aşamada gerçekleştirileceğini, ilk aşamada 120 kilometre hızda alt ve üst yapıdaki duruma bakılacağını, diğer aşamalarda elektrifikasyon ve sinyal ölçümleriyle hızın 250 kilometreye yükseltileceğini, hattın 250 kilometre hıza uygun hale getirilmesiyle geçici kabul işlemlerinin yapılacağını söyledi.

''Yüksek Hız'' seminere, Uluslararası Demiryolu Birliği yöneticilerinin yanı sıra, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Bosna Hersek'ten demiryolu temsilcileri katılıyor. Avrupa'daki hızlı tren teknolojik gelişmelerinin Türkiye'ye kazandırılması amacıyla düzenlenen seminer, yarın akşam sona erecek.

www.denizhaber.com

Editör: TE Bilişim