YTÜ Gemi Makine 50 Öğrenci Alacak

Yıldız Teknik Üniversitesi, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ, bu yıl ilk defa öğrenci almaya başlayacak olan bölümle ilgili Denizhaber.com'a açıklamalarda bulundu.

İşte Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz'ın açıklamaları:

"50 Öğrenci İle faaliyete Başlıyoruz"

"Yıldız Teknik Üniversitesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü 2008 yılında kurulmuş ve Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi bünyesinde 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren 50 öğrenci ile faaliyetine başlayacaktır."

"Yıldız Teknik Üniversitesi’nde açılan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Programı’nın amacı, hem ülkemiz hem de dünya deniz ticaret filolarının ihtiyaçlarına yönelik olarak nitelikli gemi makineleri işletme mühendisi yetiştirmektir. "

"Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Programı, Üniversitemiz bünyesindeki diğer fakülte ve bölümlerin yanında özellikle Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü ile işbirliği içinde yürütülecektir. Ayrıca öğrencilere Üniversitemiz bünyesindeki diğer lisans programlarında ikinci lisans eğitimi imkanı da sunulmaktadır."

"Özellikle, bu programlardan Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği eğitim-öğretim planları açısından Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Programı’yla benzerlik göstererek, birçok ders eşdeğer sayılmaktadır."

"Eğitimin Önemli Kısmı Uygulamaya Yönelik"

"Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Programının en önemli yanı, eğitimin önemli bir kısmının uygulamaya yönelik olmasıdır."

"YÖK’ün 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci alımına onay verdiği Bölümümüz, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İstanbul-Beşiktaş’taki merkez yerleşkesinde eğitim faaliyetine başlayacaktır. "

"Bölümde eğitimin diğer kurumlardaki gibi üniformalı olması düşünülmemektedir, fakat bunun yanında öğrenciler, uzun dönem açık deniz eğitimlerinde ilgili yönetmelik, yönerge ve kurumsal kurallara uygun hareket etmek zorundadır."

"Yıldız Teknik Üniversitesi’nde açılan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Programı YTÜ’de yeni kurulan “Gemi İnşaatı ve Dneizcilik Fakültesi” çatısı altında kurulan yeni bir bölüm olduğundan, Öğrenci Seçme Sınavı’nda sayısal-2 (SAY2p)u an türü ile öğrenci alacaktır. Bölüme başvuru koşulları, ÖSYM kitapçığında ayrıntılı olarak yer alacaktır. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’nde 1 yıllık İngilizce Hazırlık ve 4 yıllık lisans eğitimini takiben mezunlara lisans diploması verilecektir."

"IMO MODEL kurslarıyla Uyumlu"

Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümünün eğitim programı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) STCW Sözleşmesinin A-III/1 ve A-III/2 müfredatlarına uygundur. Bölüm öğrencileri yedi yarıyıl karada teorik ders, laboratuar ve makine dairesi simülatörü uygulamalarına ek olarak, ticaret gemilerinde altı ay uygulamalı açık deniz eğitimi yapacaklardır.

Bu eğitimden sonra gemilerde çalışmak isteyenler, T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı’na bağlı Gemi Adamları Sınav Merkezi (GASM) tarafından yapılan sınavlardan da başarılı olmaları gerekmektedir. Bu sınavlardan başarılı olan adaylar “Uzakyol Vardiya Mühendisi”, iki yıl veya daha fazla deniz hizmeti sonrasında tekrar sınavlara girerek “Uzakyol İkinci Mühendisi” yeterliği almaya hak kazanırlar.

“Uzakyol İkinci Mühendis” olarak iki yıl veya daha fazla deniz hizmeti sonrası tekrar sınava girerek “Uzakyol Başmühendis” yeterliliği almaya hak kazanırlar.

"Mezunlarımız deniz ehliyetlerini aldıktan sonra uzakyol seferi yapan yerli ve yabancı bayraklı gemilerde IV. Mühendis’ten Başmühendis’e kadar olan düzeylerde görev yapabilecektir. Deniz tecrübesinin ardından, denizcilikle ilgili faaliyet gösteren işletmelerde makine enspektörlüğü ve tersanelerde donatım görevleri üstlenebilecektir. Klâs kuruluşları (loydlar), sigorta şirketleri, gemi tamir bakım ile gemi yan sanayi hizmetlerine yönelik alanlarda çalışabilecektir."

"Gemi makineleri işletme mühendisleri açısından gerek ülkemizde gerekse dünyada hızla artan bir talep söz konusudur. Ülkemizdeki yükseköğretimkurumlarından mezun olanların sayısı, Türk Deniz Ticaret Filosu’nun ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça yetersiz kalmaktadır. Bu durumun birçok nedeni vardır; bunlardan birincisi yeterli sayıda uzakyol vardiya mühendisi/zabiti yetiştiren okul olmaması, diğeri ise denizde çalışma sürelerinin kısalması sayılabilir."

"Uluslararası taşımacılığın yaklaşık yüzde 90’ının gemilerle yapıldığı göz önüne alındığında, bu gemileri işletecek personelin ve bu alanda eğitim veren kurumların önemi daha iyi anlaşılacaktır. "

"Uzakyol vardiya Müendislerine İhtiyaç Var"

"Gemilerin işletilmesinden birinci derecede sorumlu personel kaptan ve vardiya mühendisleridir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve sektör raporları özellikle uzakyol vardiya mühendisi açığının önemli oranda arttığını ve bu açığı kapatmak için çeşitli önlemler alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu önlemlerin başında da, üniversitelerimizde yeni gemi makineleri işletme mühendisliği bölümleri açılması gelmektedir."

"Piyasanın gemi makineleri işletme mühendislerine talebi her geçen gün artarak devam etmektedir. Bugün itibariyle dünya genelinde 15 bin civarında gemi yönetim personeli (kaptan ve vardiya mühendisi) açığının oluştuğu belirtilmektedir. Büyük bir kısmı vardiya mühendislerinin oluşturduğu bu açığın 2015 yılı itibarıyla 25 bin olacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede, YTÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi bünyesinde yer alacak olan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü bu alanda önemli bir boşluğu dolduracaktır."

 

Editör: TE Bilişim