Gemiadamları Yönetmeliği'ne bir durdurma daha geldi

Önceki hafta 9 Eylül Üniversitesi tarafından Danıştay’a yapılan yürütmeyi durdurma ve iptal davasında Danıştay, Gemiadamları Yönetmeliğinin 8’inci maddesinin B-6 bendinin 7inci fıkrası ile  9’uncu maddesinin B-f bendinin 5 inci fıkrasının yürütmesini durdurduğuna yönelik DenizHaber.Com'da yayınladığımız haberin ardından bu kez de aynı davada DEFAMED lehine de Yürütmeyi Durdurma kararı verildiği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili 9 Eylül üniversitesi ile birlikte Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) de, düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Danıştay nezdinde dava açmışlardı.

Dava konusu; iki yıllık yüksekokul mezunu olarak vardiya zabiti ve makina zabiti olma hakkını kazanan kişilerin, uzakyol vardiya zabitliği ve uzakyol vardiya mühendisliği eğitiminde öngörülen derslerden öğrenimi esnasında süre ve müfredat olarak eksik aldığı dersleri belirleyerek bu eksikliğin üniversitelerin ilgili fakültelerinde tamamlayarak uzakyol vardiya mühendisliği ve uzakyol vardiya mühendisliği alabilmelerine olanak tanıyan Gemiadamları Yönetmeliği'nin ilgili maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması hususlarını içermekteydi.

Danıştay Onuncu Dairesi, 2547 sayılı yasa uyarınca yüksek öğrenim kurumlarındaki dikey geçişlerle ilgili yetkinin YÖK'te bulunduğu hatırlatılarak, Denizcilik Müsteşarlığı'nın bu konuda düzenleme yetkisi bulunmadığına karar verdi.

Karar, oybirliği ile alındı.

Danıştay; Denizcilik Müsteşarlığı'na Kuruluş Kanunu ile verilmiş olan Yetki'nin orta öğrenim okullarıyla sınırlı olduğunu; üniversitelere bağlı fakülte ve yüksekokulları kapsamadığını vurguladı.

Danıştay; "Esasen Anayasa ile amacı ve işlevi belirlenip, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile düzenlenen üniversitelerin denizcilik eğitimi ile sınırlı olsa da Müsteşarlık denetimine tabi tutulamayacağı açıktır" şeklinde görüş bildirdi.

Kararda; Müsteşarlığın YÖK'ün aksi yönde görüş bildirmesine rağmen bu düzenlemeyi gerçekleştirdiğine de dikkat çekildi.

9 Eylül Üniversitesinin açtığı davanın Yürütmenin Durdurulması ile sonuçlandığı daha önce DenizHaber.Com tarafından duyurulmuştu.

Danıştay'ın kararı metninin ilgili kısmı şu şekilde: 


 

 

 

 

Editör: TE Bilişim