Gemilerde düşen navlunlar ve kar marjı armatörleri maliyetler konusunda uç arayışlara itmeye devam ediyor. Mürettebat giderleri hala işletme giderlerinde tasarruf edilebilecek bir kalem olarak görülmeye devam ediliyor. Bunun son örneği Danimarkalı konteyner devi Maersk'in Batı Afrika ticareti için özel olarak inşa ettirdiği dev konteyner gemisi Safmarine Chilka oldu. Gemi, sadece 9 kişilik mürettebatla seyir yapacak.

Uzak Doğu ve Batı Afrika arasında sefer yapan Maersk'ün Safmarine hattı için özel olarak inşa ettirdiği Safmarine Chilka, 249 Metre uzunluğunda ve 37 metre genişliğinde. 2012 yılı yapımı olan gemi 53 bin gross tonaj kapasiteye sahip, ve Hong Kong bayraklı gemi 19,5 knots azami sürate çıkabiliyor.

Ancak, "Konteyner gemilerinin ekonomi sınıfı" olarak nitelenen bu gemiyi farklı kılan şey, mürettebat sayısının 9 kişiye düşürülebilmiş olması. Tamamen otomasyonla idare edilen geminin 9 kişi ile idare edilebiliyor olması medyadan övgü aldı. Ancak bu büyüklükteki bir geminin sadece 9 kişiyle idare dilmesinin deniz emniyeti ve emniyetli seyir açısından ve ayrıca insan faktörü ve yorgunluk yönetimi açısından ne gibi sorunlara yol açacağını ise sorgulayan pek olmadı.

DenizHaber'in konuyla ilgili görüşüne başvurduğu uzmanlar; "Şu anda dünya denizciliğini emniyet faktörü değil, maliyet faktörü domine ediyor. Ama her geçen gün insan faktörünün yol açtığı kazalar ve bunların maliyetleri de büyüyor. Bu kazalar sigorta maliyetlerini de yukarı çekiyor ve günün sonunda maliyetten tasarruf etmeye çalışanlar daha büyük bir faturayla başbaşa kalıyor. Tabii bu arada hayatını kaybeden insanlar, zarar gören çevre ve canlılar da geri konulamaz kayıplar olarak öne çıkıyor. Dünya denizciliğinin bu sarmaldan bu fasit daireden kurtulması yakın dönemde olası görünmüyor. Güçlü olanın ayakta kalabildiği bir doğal seleksiyon döneminden geçiyor gibiyiz. Allah sonumuzu hayırlı etsin" dediler.

Editör: TE Bilişim