Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlar Derneği’nin Açıklaması:

Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlar Derneği’nin, 28 Kasım 2007 tarihinde TBMM alt komisyonuna sevk edilen “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı” ile ilgili değerlendirmeleri tamamlanmıştır. Söz konusu tasarıda biz Gemi Adamları’nın da içerisinde bulunduğu bir takım meslek gruplarından Fiili Hizmet Zammı’nın (Yıpranma Hakkı) kaldırılması planlanmaktadır.

Bizler mesleklerimizi icra ederken “Keşke”, “Bakalım”, “İnşallah”, “Umarım” gibi ihtimal kavramı içeren tabirler kullanamayız. Biliriz ki; hoşgörüsü ancak suyun kaldırma gücü kadar olan deniz daha fazlasını kabul etmez. Hata yaptığınızda sebep olabileceğiniz felaketleri önceden bildiğiniz için çoğu zaman sert ve ilkeli olmak durumunda kalırsınız. İnsanoğlunun şekil veremediği deniz artık sizi kendisine benzetmiştir.

Çocuğunuz doğsa göremezsiniz. Ailenizden bir kişi ölse gömemezsiniz. Belki de ecelinizle bile ölemezsiniz. Ömrünüz; zor hava koşulları, hırçın dalgalar, ayrılıklar, özlemler, toprak yüzü, bir kara parçası görmeksizin geçip gider.

Özgürlüğünden feragat edip, bir yaşam biçimi olarak denizde çalışmayı tercih etmiş kişilerin Sosyal Güvenlik Hakkı olarak Yıpranma Hakkı’nın ellerinden alınması ne kamu düzeni ne de hayatın olağan akışı içerisinde kabul edilebilir. Bu yasa tasarısının kanunlaştırılması ile zaten hayatının en güzel zamanını denizlerde geçirmiş, dünya ortalamasına göre yaşam süreci daha kısa olan denizcilerimizin emeklilik hakkı olarak geçireceği zaman da ellerinden alınmış olur.

Yıpranma Hakkı’nın böylesine ağır psikolojik ve fiziki şartlara sahip olan bir meslek grubundan kaldırılmaya çalışılması hepimizi son derece üzmüştür. Haklarımızı korumak ve mevcut yasa tasarısına tepkimizi göstermek için her türlü girişimde bulunacağımızı ve bu amaç doğrultusunda tüm paydaşlarımızla iş birliği içerisine gireceğimizi, elimizden gelen tüm desteği onlara sunacağımızı söylemekten onur duymaktayız.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi
Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu

Editör: TE Bilişim