MHP İstanbul Milletvekili D. Ali TORLAK,  gemi adamlarına FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI (yıpranma payı) verilmesine dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına verdi.

TBMM Başkanlığına verilen kanun teklifinde,60 gün ile 90 gün arası mevcut gün sayısına ekleme yapılması öneriliyor.

Kanun teklifi şöyle:


 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur.

Gereğini arz ederim.
          
Saygılarımla.

Durmuşali TORLAK
İstanbul Milletvekili

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasının (12) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Kapsamdaki  

İşler/İşyerleri

Kapsamdaki

Sigortalılar

Eklenecek

Gün Sayısı

12) Su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler ve Gemiadamları

1) Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerden 20- 35 metreye kadar derinlik veya 2-3,5 kg/cm2 basınçta yapılan işlerde çalışanlar.    

 

 

60

 

2) Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerden 35-40 (40 hariç) m. derinlik veya 3,5-4 90 (3,5 hariç) kg/cm2 basınçta yapılan işlerde çalışanlar.

3) Dalgıçlık işinde çalışanlar

4) Denizde çalışan gemiadamları

 

 

 

90

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
                   
GENEL GEREKÇE

Denizcilik mesleği insanlık tarihinin her döneminde var olmuş ve denize kıyısı bulunan büyük devletler tarafından stratejik önemde görülmüştür.

Dünyada ithalat ve ihracat taşımacılığının % 90’ ından fazlası deniz yoluyla gerçekleştirilmekte olup, büyük ve güçlü ülkeler aynı zamanda denizcilik sektöründe de önde ve etkili olmuşlardır.

Dolayısıyla nitelikli gemi adamları denizciliğin en önemli aktörleridir.

Denizcilikte gemiadamı bir meslek olduğu kadar, aynı zamanda bir hayat tarzıdır. Aynı personel ile bir yıl içerisinde, uzun sürelerle aynı çalışma ortamında bulunulması ve aileden aylarca ayrı kalınması bu mesleği diğer mesleklerden farklı kılmaktadır.

İstanbul Liman Başkanlığınca 2011 yılı başlarında yapılan anketlere göre “Bir gemide izne ayrılmaksızın ortalama çalışma süreniz” nedir sorusuna verilen cevap dikkate değerdir. Verilen cevapta 6 aydan fazla cevabı verenlerin oranı zabitan gurubunda % 62, tayfa gurubunda % 57 oranında çıkması gemiadamı mesleğinin farklılığını ve zorluğunu ortaya koymaktadır.

Aynı gemi ve ortamda bu denli uzun süre çalışan gemiadamlarının, ruhsal sağlık ve verimlilik açısından büyük bir risk altında oldukları da şüphesizdir.

Vardiya saatleri içerisinde görev yerini terk etmeksizin verilen saatler içerisinde orada bulunmak zorunda olan zor mesleklerden biridir.

Diğer taraftan dünyanın değişik kıta ve bölgelerinde çok farklı iklim ve ağır hava şartlarında çalışmak zorunda kalan gemiadamları; çok fazla gürültülü, sürekli titreşimli, ağır kokulu (yağ veya mazot vb.) bir ortamda çalışmaktadırlar. Bu durum gemiadamlarının sağlık açısından ciddi sorunlar yaşamasına da neden olmaktadır.

Ayrıca gemiadamları; gemi fırtınaya yakalandığında sallantı, deniz tutması, stres ve iş birliği gerektiren zorlu koşullarda hayatta kalma mücadelesi vermektedirler. Bu zorlu şartlarda; 4 Aralık 2012 tarihinde İstanbul-Şile açıklarında meydana gelen ölümlü deniz kazasında olduğu gibi, hayatlarını kaybetme riskiyle de karşı karşıya kalmaktadırlar.

Yukardaki gerekçeler ışığında 31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Fiili hizmet süresi zammı başlıklı 40 ıncı maddesinde gemiadamları’nın yer almaması büyük bir haksızlık oluşturmuştur.

O nedenle bu Kanun Teklifi ile, 5510 sayılı kanundan kaynaklanan haksızlığın ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

Editör: TE Bilişim